Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Financial Times“: pirmąją įšaldyto Rusijos turto dalį Ukraina gali gauti jau šią vasarą

Europos Sąjunga gali suteikti Ukrainai pirmąją įšaldyto Rusijos turto dalį jau šių metų liepą, skelbia amerikiečių leidinys „Financial Times“, remdamasis Europos pareigūnais.
Pinigai
Pinigai / 123RF.com nuotr.

„Pasak oficialių pareigūnų, Europos Komisija rengia planą, kaip perduoti „Euroclear“ centriniame vertybinių popierių depozitoriume laikomą su sankcijomis susijusį pelną. Po kelis mėnesius trukusių diskusijų pirmoji grynųjų pinigų dalis galėtų būti išmokėta jau liepos mėnesį, jei Briuseliui pavyks gauti valstybių narių pritarimą“, – rašoma straipsnyje.

Pažymima, kad pasiūlymą tikimasi pateikti iki kitą savaitę vyksiančio Europos Sąjungos vadovų aukščiausiojo lygio susitikimo.

Po 2022 m. Rusijos visiškos invazijos į Ukrainą „Euroclear“ sistemoje buvo imobilizuota apie 190 mlrd. eurų Rusijos valstybės turto ir gauta 3,85 mlrd. eurų pelno.

Pagal naujausius planus Ukraina šiemet gaus nuo 2 iki 3 mlrd. eurų, priklausomai nuo palūkanų normų, o iki 2027 m. bendras iš „Euroclear“ atsiimtas pelnas gali siekti 20 mlrd. eurų, teigia ES pareigūnai.

Tuo pat metu Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen paragino lėšas naudoti karinei paramai, o ne pokario atstatymui, kaip buvo numatyta iš pradžių.

Pažymima, kad ES gali panaudoti lėšas ginklams Ukrainai pirkti arba investuoti į Ukrainos gynybos pramonę.

Tvirtinima, kad ES planai nebus taikomi atgaline data. Sukauptą beveik 4 mlrd. eurų pelną „Euroclear“ pasiliks sau, daugiausia teisinėms išlaidoms, susijusioms su bylinėjimusi su Rusija, padengti.

Anksčiau skelbta, kad ES vadovai baiminasi konfiskuoti Rusijos turtą. Didžiausią atsargumą išreiškė Prancūzija ir Vokietija, taip pat Europos centrinis bankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas