Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Fitch“ patvirtino Lenkijos kredito reitingą „A-“, reitingo prognozė – stabili

Tarptautinė kredito reitingų agentūra „Fitch“ patvirtino Lenkijos kredito reitingą „A-“ ir jo stabilią perspektyvą, pranešė lenkų visuomeninis radijas.
Lenkijos vėliava
Lenkijos vėliava / 123RF.com nuotr.

Savo pranešime agentūra paminėjo, be kita ko, „diversifikuotą“ Lenkijos ekonomiką, taip pat „pakankamai tvirtą makroekonominę sistemą, įtvirtintą narystės Europos Sąjungoje (ES), ir žemesnius valstybės skolos lygius, palyginti su kitomis reitingais įvertintomis panašiomis šalimis“.

Agentūra praėjusios savaitės pabaigoje pareiškė prognozuojanti, kad Lenkijos ekonomika „tebebus atspari išoriniams sukrėtimams ir didėjantiems makroekonominiams iššūkiams, ir tai iš dalies lems stabili fiskalinė padėtis bei pagerėjęs išorės balansas“.

„Fitch“ pridūrė, kad, jos vertinimais, Lenkijos bendrasis vidaus produktas (BVP), 2021 metais padidėjęs 5,9 proc., šiemet išaugs vidutiniškai 5,5 proc. ir toks augimo tempas „...pabrėžia [šalies ekonomikos demonstruojamą] įspūdingą atsparumą pandemijos sukrėtimams, o pastaraisiais mėnesiais – ir konflikto Ukrainoje sukrėtimams“.

Tačiau agentūra prognozuoja, kad šių metų antrąjį pusmetį Lenkijos ekonomikos augimas „sparčiai lėtės“, nes „didelė infliacija ir silpna išorės paklausa daro neigiamą poveikį vartojimui, investicijoms ir eksportui“.

Lenkijos finansų ministrė Magdalena Rzeczkowska palankiai įvertino „Fitch“ sprendimą, kuris, anot jos, patvirtina, jog šalis turi „spartaus augimo perspektyvas“ ir yra „labai atspari išorės sukrėtimams bei didėjantiems makroekonominiams iššūkiams“.

Europos Komisija šį mėnesį padidino Lenkijos BVP prieaugio 2022 metais prognozę nuo anksčiau numatytų 3,7 proc. iki 5,2 procento.

Lenkijos statistikos tarnybos duomenimis, šalies BVP šių metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, padidėjo 8,5 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento