Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

FRS pareigūnus nustebino didesnis nei tikėtasi infliacijos šuolis

Kainų kilimas atsigaunant po COVID-19 pandemijos buvo prognozuotas, tačiau pastaruoju metu infliacija JAV šoktelėjo daugiau nei tikėjosi JAV federalinio rezervo sistemos (FRS) pareigūnai, parodė trečiadienį paskelbtas FRS dokumentas.
Doleris
Doleris / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Infliacija

Atsižvelgdami į riziką, kad kainos kurį laiką išliks aukštesnės, pareigūnai pabrėžė, jog centrinis bankas turės būti pasirengęs mažinti savo didžiulę obligacijų pirkimo programą, tačiau nepateikė jokių konkrečių užuominų, kada tai įvyks, rašoma birželio 15-16 dieną įvykusio pinigų politikos formuotojų susitikimo protokole.

JAV ekonomikai atsinaujinus, pasiūlos kliūtys ir didėjančios vartotojų išlaidos, taip pat sunkumai ieškant darbuotojų kilstelėjo infliaciją gerokai virš centrinio banko 2 proc. tikslo – balandį metų infliacija siekė 3,6 procento.

Nors manoma, kad infliaciją didina laikini veiksniai ir ji vėliau atslūgs, „faktinis infliacijos kilimas buvo didesnis nei tikėtasi“.

FRS Federalinio atviros rinkos komiteto (FOMC) nariai „didesnį nei tikėtasi infliacijos augimą paaiškino didesniu nei tikėtasi tiekimo ir darbuotojų trūkumu <...> ir vartotojų paklausos augimui, ekonomikai atsinaujinant.“

Įmonės visoje šalyje skundėsi sunkumais randant ir išlaikant darbuotojus, taip pat dėl ​​kylančių produktų, tokių kaip mediena, plastikas ir kuras, kainų.

Atsižvelgdama į spartų atsigavimą, FRS savo susitikime padidino infliacijos prognozes iki 3,4 procento.

Protokole pažymėta, kad „didelė dauguma susitikimo dalyvių manė, kad rizika jų infliacijos prognozėms padidėjo, nerimaujant, jog tiekimo sutrikimai ir darbo jėgos trūkumas gali trukti ilgiau ir turėti didesnį ar ilgalaikį poveikį kainoms ir atlyginimams“.

Pirmosiomis pandemijos savaitėmis FRS sumažino orientacinę skolinimo palūkanų normą iki nulio ir, siekdama užtikrinti likvidumą ekonomikoje, kas mėnesį nuperka obligacijų už 120 mlrd. JAV dolerių, visgi centrinio banko pirmininkas Jerome‘as Powellas praėjusį mėnesį teigė, jog banko pareigūnai pradėjo kalbėti apie turto pirkimo programos mažinimą.

Susitikimo dalyviai teigė, jog būtų „protinga“ būti pasirengusiems „prireikus sumažinti turto pirkimo tempą, reaguojant į netikėtus ekonomikos pokyčius“, įskaitant atvejus, kai JAV ekonomika pasieks visišką užimtumą ir kai infliacija viršija 2 proc. greičiau nei tikėtasi.

Visgi, pasak jų, apie bet kokius pakeitimus centrinis bankas praneš „iš anksto“, sakoma protokole. Tai turėtų nuraminti finansų rinkas, kad jos nebus užkluptos naujienų netikėtai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas