Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

FT: Pasaulio ekonomikoje prasidėjo „sinchroninio sąstingio“ etapas

Pasaulio ekonomikoje yra prasidėjęs „sinchroninio sąstingio“ etapas – kai kuriose šalyse ekonomika lėtai auga, kai kuriose – trypčioja vietoje, o dar kitose – lėtai smunka, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.
Laikraštis „Financial Times“
Laikraštis „Financial Times“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Kaip rodo indeksas TIGER (Pasaulio ekonomikos atsigavimo sekimo indeksai, angl. „Tracking Indices for the Global Economic Recovery“), kurį verslo leidinys skaičiuoja kartu su Brookingso tyrimų institutu, pagrindiniai ekonominiai rodikliai yra nusileidę į žemiausius nuo 2016 metų pavasario lygius, o realusis aktyvumas ir išsivysčiusiose, ir besivystančiose šalyse praranda pagreitį. Padėtį dar pablogina ekonominio pasitikėjimo silpimas.

Dar žemiau nulio šiam bendrajam indeksui neleidžia smukti tik gana geri finansų rinkų rodikliai, pažymi „The Financial Times“.

Skaičiuojant indeksą TIGER, vertinami realiojo aktyvumo, finansų rinkų ir investuotojų pasitikėjimo įvairiose pasaulio šalyse rodikliai, kurie yra apdorojami pagal sudėtingą statistinę programą, kurioje atsižvelgiama ne tik į absoliučiąsias rodiklių vertes, bet ir į jų pokyčių raidą.

„Tebevyraujanti įtampa prekyboje, politinis nestabilumas, geopolitinė rizika ir nerimas dėl riboto piniginio skatinimo veiksmingumo ir toliau pakerta verslo ir vartotojų pasitikėjimą, o tai varžo investicijų ir našumo augimą“, – pažymėjo Brookingso instituto profesorius Eswaras Prasadas.

Tačiau nuogąstauti dėl artėjančios pasaulinės recesijos, jo nuomone, yra „per anksti“, nes užimtumo lygiai pasaulyje nemažėja ir tai skatina pajamų augimą bei leidžia namų ūkiams nesiveržti diržų.

Naujoji Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Kristalina Georgieva praėjusią savaitę pareiškė, jog ekonomikos augimas 2019 metais, Fondo vertinimais, sulėtės šalyse, kurioms kartu tenka 90 proc. pasaulio bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Prieš dvejus metus pasaulio ekonomikoje stebėjome sinchroninį augimo spartėjimą, kilimas buvo fiksuotas valstybėse, kurioms kartu tenka 75 proc. pasaulio BVP. O dabar sinchroniškumo laipsnis dar didesnis, tačiau šįkart, deja, tai yra sinchroninis augimo lėtėjimas“, – pažymėjo K.Georgieva savo, kaip TVF vadovės, pirmojoje kalboje.

„2019 metais numatome ekonomikos augimo sulėtėjimą 90 proc. pasaulio ūkio ir šis visuotinis sulėtėjimas reiškia, jog pasaulio ūkio prieaugis šiais metais bus mažiausias nuo šio dešimtmečio pradžios“, – pareiškė ji.

Vis niūriau pasaulio ekonomikos augimo perspektyvas taip pat vertina Pasaulio bankas, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) bei dauguma privačiojo sektoriaus ekonomistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas