Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Šimkus: Baltijos šalys ir Ukraina ieško sprendimo dėl geresnio grivinos ir euro kurso

Lietuvos bankas (LB) kartu su Ukrainos, Latvijos bei Estijos centriniais bankais ieško sprendimo, kaip užtikrinti palankesnį grivinų keitimo į eurus kursą nuo karo pabėgusiems ukrainiečiams.
Ukrainos grivinos
Ukrainos grivinos / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Ukraina Grivina

Pasak LB vadovo Gedimino Šimkaus, šiuo metu konsultuojamasi dėl priemonių, kad grivinos galėtų būti keičiamos santykiu, kuo artimesniu oficialiam kursui.

„Ieškome piniginio finansavimo reikalavimų nepažeidžiančių sprendimų, kurie galioja mums kaip euro sistemos dalyviams, kad grivinos galėtų būti keičiamos santykiu, kuo artimesniu oficialiam kursui“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė LB vadovas.

Pasak G.Šimkaus, Lietuvos bankas negali pasirašyti tokio pat susitarimo dėl palankesnio grivinų keitimo kurso, kokį pasirašė Lenkijos ir Ukrainos centriniai bankai, nes jis priklauso euro zonai.

„Šiuo atžvilgiu pagrindinis skirtumas tarp Lenkijos ir Lietuvos, kad mes esame euro sistemos dalimi, todėl tokie susitarimai, kuriuos padarė Lenkijos centrinis bankas su nacionaliniu Ukrainos banku, būtų įmanomi, tik jeigu tai atliktų visa euro sistema“, – sakė LB vadovas.

Ukrainos ir Lenkijos nacionaliniams bankams kovo 18-ąją pasirašius specialų susitarimą, karo pabėgėliai iki 10 tūkst. grivinų (apie 310 eurų) į zlotus gali keistis komerciniuose bankuose pagal suapvalintą oficialų valiutos keitimo kursą.

Lenkijos bankas taip pat įsipareigojo supirkti grivinas iš komercinių bankų tuo pačiu kursu, kuriuo jie pirko iš atvykėlių, o Ukrainos bankas iš Lenkijos pasižadėjo nupirkti 10 mlrd. grivinų, supirktų iš Ukrainos piliečių.

Oficialus LB kursas kovo 29 dieną buvo 33,7 grivinos už eurą. Portalo bankai.lt duomenimis, antradienį keityklose už vieną eurą buvo prašoma 40-45 grivinų, o kovo pradžioje ukrainietiška valiuta buvo superkama gerokai pigiau – už eurą teko mokėti apie 85-90 grivinų.

Lietuvoje daugėjant karo pabėgėlių iš Ukrainos, šalies valiutų keityklose ukrainietiškas grivinas iškeisti į eurus galima be kliūčių, tačiau jos veikia tik didžiuosiuose miestuose, o didieji komerciniai bankai Ukrainos grivinos nekeičia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas