Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

G.Šimkus prognozuoja, kad palūkanos šiemet gali mažėti ne kartą: „Bus serija tų mažinimų“

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus penktadienį žurnalistams sakė, kad tikimybė, jog Europos centrinis bankas (ECB) mažins palūkanų normas yra labai didelė, tačiau jis nesitiki, kad tai galėtų įvykti jau kovo mėnesį. Vis tik jis prognozuoja, kad šiemet palūkanų mažinimas „nebus vienkartinis“.
Gediminas Šimkus
Gediminas Šimkus / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Pasak jo, svarbu, kad infliacija vidutiniu laikotarpiu grįžtų į 2 proc. tikslinį lygį.

„Per anksti pradėjus laisvinti pinigų politiką, infliacija savaime neišnyksta, tas periodas užsitęsia. Kaip su vaistais, turi visą kursą išgerti, kad pasveiktum“, – sakė G.Šimkus.

Vis dėlto, jo nuomone, palūkanos šiemet mažės ir, tikėtina, tai nebus vienkartinis sprendimas.

123rf.com nuotr. /ECB pastatas Frankfurte prie Maino
123rf.com nuotr. /ECB pastatas Frankfurte prie Maino

„Jei nebus siurprizų, man aišku, kad kuo giliau į 2024-uosius metus, tuo palūkanų normų pokytis labiau tikėtinas“, – sakė Lietuvos banko vadovas.

Tiesa, jis pridūrė, kad ECB sprendimus priims pagal tos dienos turimus duomenis, o pastaruosius ketverius metus situacija kinta ir „juodųjų gulbių“ buvo matoma ne viena.

„Juodosios gulbės“ metafora dažniausiai apibūdina netikėtą, didelį poveikį turintį finansinį ar socialinį įvykį, kuris vėliau po fakto dažnai pateikiamas kaip racionalus.

G.Šimkus neatsakė, kiek kartų ar kokiu dydžiu gali mažėti palūkanų normos.

„Jei kalbame apie palūkanų normų mažinimą šiais metais, tai bus serija tų mažinimų, o ne koks vienkartinis sumažinimas, o po kiek – į šitą klausimą atsakymo nėra ir negali būti“, – pabrėžė jis.

ECB nuspaudusi pauzę

Ketvirtadienį Europos Centrinis Bankas (ECB) ir vėl nepakeitė bazinių palūkanų normų, pakartodamas įsipareigojimą jas aukštumose išlaikyti tiek laiko, kiek prireiks infliacijai euro zonoje grąžinti prie 2 proc. tikslinės ribos.

Refinansavimo palūkanų norma palikta aukščiausiame nuo 2001-ųjų lygyje – 4,5 procento. Indėlių palūkanų norma lieka 4 proc., o riboto skolinimosi galimybės palūkanų norma – 4,75 proc. dydžio.

Euro zonos pinigų politikos formuotojai 15 mėnesių trukusį jos griežtinimą rekordine sparta nutraukė pernai spalį, bazinių palūkanų nepakeitė ir per paskutinį praėjusiais metais pasitarimą gruodį.

ECB vadovė Christine Lagarde po ketvirtadienio posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė, kad diskutuoti apie palūkanų mažinimą kol kas per anksti.

Kartu ECB vadovė pažymėjo, jog neatsisako praėjusios savaitės savo pareiškimo apie galimą palūkanų mažinimą šių metų vasarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas