Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 13 /17:16

G.Skaistė apie išaugusias maisto kainas: „Pasakyti, kiek turi kainuoti žirneliai? Nemanau, kad tai teisingas kelias“

Per pastaruosius dvejus su puse metų maisto kainos Lietuvoje išaugo 31,8 proc. Socialdemokratė Rasa Budbergytė teigia nesuprantanti, kodėl augimas buvo toks didelis ir kaltina Vyriausybę neveiklumu. Tuo tarpu finansų ministrė Gintarė Skaistė atkerta, kad politikai neturėtų nurodinėti prekybininkams, „kiek turi kainuoti žirneliai“, o verslininkų priežiūrą atliekančios institucijos piktnaudžiavimo nenustatė.

Lietuvoje maisto kainos per dvejus su puse metų (2022 m. sausį lyginant su 224 m. rugpjūčiu) išaugo 31,8 proc. Tai vienas didesnių augimų Europos Sąjungoje.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė 15min laidoje „KAS TEISUS?“ teigė, kad priežastis, kodėl Lietuvoje maisto kainos kilo taip sparčiai, du kartus tyrė Lietuvos bankas, pirma studija nustatęs, kad šiek tiek pasipelno ūkininkai ir perdirbėjai, o antra – prekybininkai. Tačiau ji tvirtino, kad sisteminio piktnaudžiavimo nenustatyta, o kainas sureguliuoja rinka.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Gintarė Skaistė
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Gintarė Skaistė

Ji įsitikinusi, kad Lietuvos banko ir Konkurencijos tarybos rūpesčio kainų klausimais visiškai pakanka, o politikai neturėtų kištis į šiuos procesus.

„Man atrodo, nėra teisingas požiūris, kad politikai turėtų susėsti ir žiūrėti, ar kiaušiniai ir dešrelės pabrango daugiau negu turėtų, ir sakyti, kad jūs turėtumėt tas kainas nuleisti“, – įsitikinusi ministrė.

Tuo tarpu Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė kaltina Vyriausybę neveiklumu. Anot jos, Vyriausybė turėtų stebėti rinką, daryti tyrimus, kodėl auga maisto kainos, ir paieškoti efektyvesnių įrankių, kaip užtikrinti, jog Lietuvoje nevešėtų godumo infliacija.

„Pasaulis yra pasikeitęs po karo ir visų globalių iššūkių. Aš niekada nesutiksiu su tuo, kaip ramiai ministrė sako, kad viskas čia yra gerai. Tie instrumentai, kurie buvo seniai sukurti, jie jau kai kuriais atžvilgiais nebeturi tų dantų, su kuriais galėtų įkąsti ir pakramtyti tuos subjektus, kuriuos prižiūri“, – atkerta R.Budbergytė.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Rasa Budbergytė
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Rasa Budbergytė

Skirtingą požiūrį turinčios politikės diskutavo 15min laidoje „KAS TEISUS?“.

Laidoje aptarta

  • Ko ėmėsi Kanados premjeras dėl maisto kainų augimo?
  • Kas rodo, ar Lietuvoje yra godumo infliacija.
  • Maistas pradėjo pigti, bet kol kas tik centais.
  • Ar Lietuvoje reikia Maisto tarybos ir ar ji neišvirstų į Būsto kainų ir Batų tarybas?
  • R.Budbergytė atskleidė, kiek jai paaugo alga.
  • Kodėl komercinius bankus finansų ministrė kritikavo dėl nekylančių indėlių palūkanų, o į maisto kainų augimą nesikiša.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas