Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Galutinė Ž.Putramento nusikaltimo kaina: 1300 eurų bauda ir 4,1 mln. ieškinys

Žilvinas Putramentas lieka nuteistas už tai, kad netinkamai atliko Nacionalinės kredito unijos valdybos nario pareigas ir dėl to buvo padaryta didelė žala, praneša Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.
Žilvinas Putramentas
Žilvinas Putramentas / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) 2023 m. birželio 22 d. išnagrinėjo bylą, kurioje Žilvinas Putramentas nuteistas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (BK) 229 straipsnį už tai, kad, būdamas Nacionalinės kredito unijos valdybos narys, nesilaikydamas teisės aktų reikalavimų, netinkamai, formaliai atliko savo pareigas.

Ž.Putramentas prisidėjo prie rizikingų paskolų suteikimo įvairiems juridiniams asmenims ir savo veiksmais padarė kredito unijai 8 225 208 Eur turtinę žalą.

Bylos duomenimis, septyniais atvejais kartu su kitais unijos valdybos nariais nuteistasis priėmė nepagrįstus ir neteisėtus sprendimus dėl ekonomiškai nepagrįstų, rizikingų paskolų suteikimo įvairiems juridiniams asmenims, nesant pakankamos vertės šių paskolų grąžinimo užtikrinimo priemonių, o bendrovėms suteiktų paskolų negrąžinus, savo veiksmais padarė unijai didelę – 8 225 208 Eur turtinę žalą ir didelę neturtinę žalą – sumenkino unijos autoritetą ir gerą reputaciją bei sukėlė nepasitikėjimą ja kaip finansų įstaiga, sugebančia skaidriai, patikimai ir saugiai administruoti bei tvarkyti jai patikėtas lėšas.

Išnagrinėjusi bylą pagal nuteistojo Ž.Putramento gynėjo kasacinį skundą, kuriuo buvo prašoma bylą nutraukti arba pakeisti teismų sprendimus dėl Nacionalinei kredito unijai padarytos turtinės žalos atlyginimo, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija tokių šių sprendimų trūkumų, kokius nurodė kasatorius, nenustatė.

Teismas pripažino teisėtomis ir pagrįstomis žemesnės instancijos teismų išvadas dėl Ž.Putramento kaltės padarius jam inkriminuotą nusikalstamą veiką, taip pat konstatavo, kad, visiškai patenkinus Ž.Putramentui pareikštą civilinį ieškinį dėl 4 128 016,77 Eur turtinės žalos atlyginimo, nebuvo padaryta baudžiamojo proceso įstatymo pažeidimų.

Atmetus nuteistojo Ž.Putramento gynėjo kasacinį skundą, liko galioti pirmosios instancijos teismo sprendimas pagal BK 229 straipsnį paskirti jam 1318,10 Eur dydžio baudą ir visiškai patenkinti civilinės ieškovės Ž.Putramentui pareikštą 4 128 016,77 Eur dydžio civilinį ieškinį.

Ši Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas