Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Garsų pasaulį“ pakeisti kitu banderolių gamintoju siekianti VMI: „Situacija nėra paprasta“

Valstybinėms institucijoms ieškant kuo pakeisti Valstybės saugumo departamento (VSD) nepatikima pripažintą įmonę „Garsų pasaulis“, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), norinti atsisakyti šios bendrovės banderolių spausdinimo paslaugų, pripažįsta patekusi į sudėtingą situaciją. Iki šiol skelbti konkursai užsienio įmonių nesudomino, o banderolių atsargų užtektų 1-2 mėnesiams. Šiuo metu su lenkų gamintoju besideranti VMI 15min atskleidė daugiau detalių apie sutartį su „Garsų pasauliu“ ir kodėl prašo leisti iš šios bendrovės pirkti banderoles iki metų pabaigos.
„Garsų Pasaulis“
„Garsų Pasaulis“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Valstybės saugumo departamentui (VSD) pripažinus įmonę „Garsų pasaulis“ nepatikima, šalies institucijos šiai bendrovei užveria duris – „Garsų pasaulis“ neteko galimybės spausdinti lietuviškus pasus, o Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pranešė atsisakanti jos banderolių spausdinimo paslaugų.

15min Tyrimai kartu su partneriais Baltarusių tyrimų centru (Belarusian investigative center BIC) gegužę paskelbė žurnalistinį tyrimą apie „Garsų pasaulio“ sąsajas su Baltarusijos oligarcho Viktoro Ševcovo valdomu verslu – kartu su baltarusiais Lietuvoje įsteigtą ir daugelį metų kartu valdytą bendrą įmonę „GP Holographics“.

Tiesa, nors VMI ir pranešė, kad atsisako „Garsų pasaulio“ alkoholio banderolių gamybos paslaugų, institucija tuo pačiu kreipėsi į VSD Paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją, kad būtų leista užbaigti iki šių metų pabaigos galiosiančią sutartį su „Garsų pasauliu“. Esą nors alkoholio banderolių atsargų VMI dar turi daugiau nei mėnesiui, o tabako – dviem mėnesiams, tokį prašymą VMI išreiškė apsidrausdama, nes turi įsipareigojimą užtikrinti banderolių tiekimą verslo subjektams.

VMI vadovės pavaduotojas Artūras Klerauskas 15min tvirtino, kad banderolių spausdinimo sutartis su UAB „Garsų pasaulis“ sudaryta 2022 m. sausio 1 d. Jos trukmė – iki 2024 metų pabaigos, vertė – iki 7,8 mln. Eurų.

„Tačiau suma priklauso nuo faktinių akcizinių prekių pardavimų. Tai reiškia, kad visos sumos nėra įsipareigojimo išleisti, kadangi gamyba yra susieta su verslo užsakymais: įmonės pateikia konkrečius užsakymus banderolėms, atsižvelgdamos į planuojamus realizuoti alkoholinių gėrimų ir tabako produktų kiekius bei rūšis vienam mėnesiui į priekį“, – komentavo A.Klerauskas.

VMI duomenimis, nuo 2022 m. sausio mėn., kai įsigaliojo sutartis, pagaminta 804 mln. vnt. banderolių už 6,6 mln. eurų.

Konkursai tarptautinių įmonių nesudomindavo

A.Klerauskas tvirtino, kad siekdama išplėsti konkurenciją ir pritraukti daugiau potencialių gamintojų VMI ir anksčiau organizavo tarptautinį viešąjį pirkimą banderolių gamybai. Laimėtoju, pagal viešųjų pirkimų įstatymą, pripažįstamas reikalavimus atitinkantis ir mažiausią paslaugos kainą pasiūlęs subjektas.

Pasak pašnekovo, vasaros pradžioje viešojoje erdvėje kilus abejonių dėl tiekėjo patikimumo, VMI siekė eliminuoti galimai nepatikimą subjektą iš paslaugos tiekėjų.

„Į tuo metu pradėtą naują tarptautinį konkursą, savo inciatyva išsiuntėme kvietimus dalyvauti 11 įmonių iš Čekijos, Lenkijos, Rumunijos, Prancūzijos, Slovakijos, Ispanijos, Portugalijos, Vokietijos, Latvijos ir Estijos. Tačiau, kai dokumentus konkursui pateikė tik vienas gamintojas – UAB „Garsų pasaulis“, jį nutraukėme“, – komentavo VMI atstovas.

VMI, kaip rizikos valdymo sprendimą svarstė ir rezervo įsigijimą, tačiau priemonė esą yra brangi ir netvari.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Klerauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Klerauskas

„Rezervas reikštų didelį valstybės lėšų įšaldymą ir jų sumokėjimą galimai nepatikimam tiekėjui, o dėl pokyčių akcizų rinkoje, tokios atsargos nebūtinai būtų efektyviai panaudotos.

Šiuo metu susidariusi situacija nėra paprasta, tačiau bus nupirkta tik tiek banderolių, kiek yra būtina verslo poreikiams, tiksliai tokios specifikacijos, kokios reikia ir tik tol, kol naujasis tiekėjas bus pasirengęs pradėti gamybą“, – tvirtino A.Klerauskas.

Jo nuomone, tai yra ir proga išspręsti ilgalaikę problemą ir sudaro galimybę atsiriboti nuo eilę metų buvusio vienintelio tiekėjo bei skatina sugrįžti prie klausimo dėl skaitmeninių banderolių įvedimo.

Derasi su lenkais

Pasak A.Klerausko, iki šiol banderolių gamintojas turėjo patikimumo pažymėjimą. Teisės aktuose tokiai rizikai, kai tiekėjas staiga paranda patikimumo statusą, valdyti yra numatytas mechanizmas – jis suteikia teisę organizuoti paslaugos pirkimą derybų būdu iš vieno tiekėjo, neskelbiant viešojo pirkimo konkurso. Tai VMI teigia pradėjusi daryti tą pačią dieną, kai tik gavo informaciją iš VSD.

A.Klerauskas teigė, kad šiuo metu vyksta derybos su Lenkijos valstybine saugiųjų dokumentų gamintoja „Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych S.A“. Jos pradėtos atsižvelgiant į VMI turimą informaciją apie įmonės techninės galimybes ir tai, jog ji galėtų įgyvendinti tokią sutartį bei atitinka visus saugumo reikalavimus.

Nors pradėtos derybos su lenkų įmone, taip pat jau planuojami susitikimai su Latvijos bei Estijos bendrovėmis, siekiant užtikrinti optimaliausią sprendimą dėl banderolių gamybos ir tiekimo, atsižvelgiant į visus kokybės ir saugumo standartus.

Tuo tarpu „Garsų pasaulio“ vadovė Ana Janauskienė 15min teigė, kad VSD sprendimas yra „arba nesusipratimas, arba sąmoningų pastangų svarbiausių Lietuvos valstybės dokumentų gamybą perduoti užsienio verslui rezultatas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas