Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gegužę – 0,2 proc. mėnesio defliacija

Lietuvoje gegužę mėnesio defliacija buvo 0,2 procento. Defliacija fiksuota pirmą kartą po 2021 metų lapkričio, skelbia Valstybės duomenų agentūra.
Taupymas
Taupymas / 123RF.com nuotr.

Per metus – gegužę, palyginti su 2022 metų geguže – infliacija siekė 11,7 proc., o vidutinė metinė infliacija buvo 19,7 proc.

Gegužės pabaigoje skeltais Išankstiniais vertinimais, mėnesio defliacija siekė 0,1 proc., o metinė infliacija – 10,7 procento.

Mėnesio defliacijiai daugiausia įtakos turėjo degalų ir tepalų, elektros, daržovių kainų sumažėjimas bei trumpalaikio naudojimo namų ūkio prekių, apgyvendinimo paslaugų, mėsos ir jos produktų, avalynės, farmacijos gaminių, drabužių, transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, tabako gaminių kainų padidėjimas.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo kietojo kuro, duonos ir grūdų produktų, elektros, pieno ir jo produktų, restoranų, kavinių paslaugų, automobilių, kitų asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, dujų, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, cukraus, uogienės, medaus, saldumynų, daržovių, farmacijos gaminių kainų padidėjimas bei degalų ir tepalų kainų sumažėjimas.

Per mėnesį transporto prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 2,5 proc. Pokytį lėmė dyzelinių degalų (8,8 proc.), keleivių vežimo oro transportu paslaugų (7,3 proc.), benzino (5,2 proc.), suskystintų automobilinių dujų (1,4 proc.) kainų sumažėjimas bei transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų (1 proc.) kainų padidėjimas.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 1,2 proc. Daugiausia sumažėjo elektros (4,1 proc.), suskystintų dujų maistui gaminti (1,4 proc.), šilumos (1,3 proc.), kietojo kuro (0,9 proc.), bet padidėjo būsto priežiūros ir remonto paslaugų (0,8 proc.) kainos.

Dėl naujų vasaros sezono kolekcijų drabužių ir avalynės kainos padidėjo 1,5 proc. Drabužių valymas pabrango 3,8 proc., avalynė – 2,9 proc., drabužiai – 1 proc. Viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugų kainos padidėjo 1,2 proc. Viešbučių apgyvendinimo paslaugų kainos padidėjo 11,5 proc., viešojo maitinimo – 0,4 proc.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos beveik nepasikeitė. Labiausiai pabrango pievagrybiai, džiovinti vaisiai, rūkytos dešros, alyvuogių aliejus, bet atpigo šviežios ir atšaldytos jūros gėrybės, saulėgrąžų aliejus, lydytas sūris, šviežia ir atšaldyta žuvis. Taip pat kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia padidėjo morkų, žiedinių kopūstų, greipfrutų, mandarinų, bet sumažėjo agurkų, šilauogių, gūžinių salotų, avokadų kainos.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį sumažėjo 0,4 proc., paslaugų kainos padidėjo 0,3 proc., per metus kainos atitinkamai augo 11,7 proc. ir 11,4 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas