Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gera žinia pasiėmusiems paskolas: EURIBOR nukrito žemiau simbolinės ribos

Į Europos Centrinio Banko (ECB) sprendimą sumažinti bazines palūkanų normas sureagavo ir Europos tarpbankinės rinkos palūkanų normos EURIBOR, nuo kurių dydžio tiesiogiai ir priklauso daugumos Lietuvos gyventojų paskolų įmokos. 6 mėnesių EURIBOR pirmadienį kirto simbolinę ribą ir nusileido žemiau 3 proc.
Euribor
EURIBOR / 123rf

ECB praėjusią savaitę jau trečią kartą sumažino bazines palūkanų normas 25 baziniais punktais, o tai atsiliepė ir EURIBOR, reaguojančiam į ECB žingsnius.

Pirmadienį 6 mėn. EURIBOR nukrito iki simbolinės ribos: mažiau nei 3 proc.

Lietuvoje tarp būsto paskolas pasiėmusių gyventojų populiariausias 6 mėn. EURIBOR antradienį siekė 2,95 proc., 3 mėn. – 3,1 proc., o 12 mėn. – 2,62 proc.

Dar šių metų gegužės pabaigoje 6 ir 3 mėnesių EURIBOR siekė beveik 4 proc. – atitinkamai 3,91 proc. ir 3,94 proc.

Šiaulių banko vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė 15min teigė, kad ECB tendencija mažinti bazines palūkanų normas, kuri prasidėjo liepos mėnesį, yra itin atidžiai sekama tiek gyventojų, tiek įmonių, kurių paskolų našta priklauso nuo kintamų palūkanų normos ir EURIBOR dinamikos.

„ECB tris kartus apkarpius bazines palūkanų normas, simbolinė EURIBOR riba kirsta, ir tai dar ne pabaiga.

Stebint pagrindines makroekonomines sritis matome, kad metinė infliacija slystelėjusi žemiau 2 proc. ribos, euro zonoje ji siekia 1,7 proc. ECB gali skelbti pergalę prieš infliaciją ir formuoti politiką reaguodamas į realias ekonomikos euro zonoje problemas. O jų yra – matome, kad prognozės atskiroms ekonomikoms mažinamos ir ekonomikos augimo aspektas tampa rimtesne problema. Per griežta ECB pinigų politika nėra tinkama“, – pabrėžė ji.

Šiaulių banko nuotr./Indrė Genytė-Pikčienė
Šiaulių banko nuotr./Indrė Genytė-Pikčienė

Finansų rinkų dalyviai tikisi, kad ECB nesustos mažinti bazinių palūkanų normų – dar vieno karpymosi tikimasi gruodį.

„Stebint infliacijos rodiklius nelabai yra priežasčių, kodėl tai neturėtų nutikti“, – pabrėžė ekonomistė.

Tiesa, I.Genytė-Pikčienė pridūrė, kad EURIBOR mažėjimo pokytį gyventojai pajaučia tuomet, kai bankas perskaičiuoja jų palūkanas, o tai priklauso nuo to, kokios trukmės EURIBOR pasirinktas.

„Tiems, kurie pasirinkę 6 mėn. EURIBOR ir paskutinis perskaičiavimas buvo prieš pusę metų, šis laikotarpis bus smagus ir sumažėjimas pasijus“, – tvirtino ekonomistė.

Kiek sumažės būsto paskola krentant EURIBOR yra labai individualu ir priklauso nuo paskolos dydžio, termino, laikotarpio, kuriam paimta paskola ir kitų aplinkybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento