Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriau namas plius automobilis ar du namai?

Mažėjant visuotiniam vartojimui, nekilnojamojo turto pardavėjai neriasi iš kailio, organizuoja įvairias akcijas, stengdamiesi išlaikyti bent minimalų judėjimą nekilnojamojo turto rinkoje.
Paradoksas: kai NT rinka po pirkėjų kojomis, pirkėjai neturi pinigų.
Paradoksas: kai NT rinka po pirkėjų kojomis, pirkėjai neturi pinigų. / L.T. arch. nuotr.
Temos: 2 Namas Verkiai

Anot specialistų, dabar pirkėjams pats palankiausias laikas pirkti nekilnojamąjį turtą (NT). Šiuo metu nekilnojamojo turto pardavėjai pirkėjus vilioja nuolaidomis, siūlydami pridėtinę vertę, apmokėdami dalį mokesčių ar tiesiog siūlydami derybas.

Butai išsimokėtinai

Vis labiau sudėtingėjant ir ilgėjant bankų paskolų išdavimo procedūroms bei užsitęsus būsto pardavimo procesams nekilnojamojo turto plėtros kompanija UAB “Perspektyvios idėjos” nusprendė pirkėjus vilioti galimybe pirkti išsimokėtinai.

Dar spalio mėnesio pradžioje kompanija suteikė galimybę gyvenamųjų namų kvartale “Verkių namai” būstą pirkti išsimokėtinai. Pirkėjai, neturintys galimybės gauti norimo dydžio paskolos banke ar kuriems reikia parduoti savo senąjį būstą , kvartale butus gali pirkti išsimokėtinai, sudarydami sutartį ne su banku, o su pačiu projekto plėtotoju. Butus išsimokėtinai vis dažniau siūlo ir privatūs asmenys.

Nekilnojamojo turto mainai

Nekilnojamojo turto rinkoje sparčiai populiarėja NT mainai. Kaip pastebi UAB „Ober–Haus“ ekspertai, dabar beveik kas penktas būsto ieškantis gyventojas labiau linkęs turimas gyvenamąsias patalpas keisti į kitą, daugiau jo poreikius atitinkantį, būstą nei rinktis dabar itin ilgai užtrunkantį „parduok–pirk“ variantą. Tai kaip puiki išeitis siūloma tiems, kuriems jau senokai nepavyksta parduoti turimą nekilnojamąjį turtą ir įsigyti naują.

Pasak UAB „Ober–Haus“ Būsto departamento vadovo Remigijaus Pletero, dažniausiai dabar pasitaikantys NT keitimo variantas – didesnį, 3–4 kambarių, būstą keisti į mažesnį, 1–2 kambarių, butą, tačiau tokie mainai yra gan sudėtinga ir paini procedūra. „Čia itin svarbus objektyvus nekilnojamojo turto, dalyvaujančio mainuose, rinkos vertės įvertinimas. Taip pat mainai gali komplikuotis, jei nebus įsigilinta į teisinius bei bankinius procedūrų aspektus“, – naujienų portalui 15min.lt sakė jis.

Olandiškas aukcionas

Kol kas analogų Lietuvoje neturinčiame olandiškame aukcione palankiomis sąlygomis siūloma įsigyti butus Santariškių rajone pastatytuose daugiabučiuose namuose „Verkių namai“. Prieš mėnesį startavusį projektą galima vadinti sėkmingu – iki dabar parduoti 2 iš 5 butų.

Aukciono sistema paprasta: kiekvieną dieną nustatytu dydžiu yra mažinama buto kaina, o pirkėjams lieka spręsti – ar pirkti už esamą dienos kainą, ar palaukti, kol nuolaida bus dar didesnė. Laukiant yra rizikuojama, kad konkuruojantis pirkėjas tą patį butą įsigys pirmasis.

Pridėtinė vertė

Pirkėjams taip pat dažnai siūloma pridėtinė vertė, t. y. galimybė perkant nekilnojamąjį turtą gauti automobilį, dar vieną NT vienetą ar kitą dovaną.

Taip pat kai kurios NT agentūros siūlo sumokėti bankui paimtos paskolos palūkanas. Tačiau dažnai paaiškėja, kad palūkanos bus apmokamos tik tam tikru laikotarpiu, tam tikra valiuta ar taikant dar kitas išlygas.

Efektingiausios – realios nuolaidos

R.Pletero teigimu, įvairūs agentūrų viliojimo būdai dažniausiai yra neefektyvūs ir tarp pirkėjų nepopuliarūs. „Efektyviausiai veikia pasiūlymai su realiomis nuolaidomis, o ne siūlomos įvairios dovanos. Pirkdami būstą žmonės nėra tokie spontaniški kaip pirkdami kitus daiktus. Tai nėra pirmo būtinumo ar akcijinė prekė, kurią nusipirkai akcijos metu ir tik paskui pamatei, kad visai nevertėjo. Pirkdami nekilnojamąjį turtą pirkėjai kruopščiai skaičiuoja, o dar atidžiau skaičiuoja jiems tarpininkaujantys bankai. Taigi, žmogus perka tada, kai mato konkrečią nuolaidą ir jam nereikia galvoti – reikalingas jam automobilis ar ne“, – sakė R.Pleteras. Tokiomis akcijomis, kai siūlomas visas prekių paketas, anot jo, NT agentūros tikriausiai nori paslėpti sumažėjusias kainas ir pelną.

R.Pleteras patikino, kad šiuo metu pirkti būstą yra palankus metas, kadangi bankinė marža yra gerokai pakilusi, bazinė palūkanų norma krenta, VILIBOR ir EURIBOR indeksai gana palankūs, o skolinantis eurais palūkanų procentas yra pakankamai patrauklus. „Tai pirkėjų laikas“, – sakė R.Pleteras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas