Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ginklus Las Vegaso šauliui tiekęs pardavėjas: „Aš parduodu įrankius“

Ginklų parduotuvė „New Frontier Armory“ šiaurinėje Las Vegaso dalyje, vos už 20 minučių kelio nuo pagrindinio greitkelio, yra viena iš kelių vietų, kur galima nusipirkti tikrą kulkosvaidį, rašo „The New Yorker“.
Kulkų gamykla Jutoje
Kulkos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes pardavėme bent kelis automatinius ginklus pastaraisiais metais, vidutinė kaina siekė apie 15 tūkstančių JAV dolerių“, – teigė Davidas Famigliettis, parduotuvės savininkas ir vadovas.

Trečiąją dešimtmetį įpusėjęs vyras taip pat yra ir Nevados šaunamųjų ginklų koalicijos, kuri yra Nacionalinės šaunamųjų ginklų asociacijos padalinys, viceprezidentas. Jis vienas žinomiausių ginklų pramonės atstovų Las Vegase.

„New Frontier Armory“ yra ginklų prekiautoja, tiekėja ir šaudmenų bei trečios klasės ginklų, tarp jų automatinių ginklų, garso slopintuvų, karabinų ir kitų, gamintoja.

Las Vegaso „Valley“ srityje yra apie 300 asmenų, kurie turi licenciją prekiauti ginklais.

D.Famigliettis patvirtino, kad Las Vegaso žudynių šauliui Stephenui Paddockui šiemet pardavė kelis ginklus. S.Paddockas iš „Mandalay Bay“ viešbučio kambario užmušė beveik 60 žmonių, susirinkusių į „Route 91 Harvest“ festivalį. Šimtai kitų – sužeisti.

Visi sandoriai buvo legalūs – S.Paddockas buvo atlikęs Federalinio tyrimų biuro patikras.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Susišaudymas Las Vegase
AFP/„Scanpix“ nuotr./Susišaudymas Las Vegase

„Jokių raudonų vėliavų nebuvo pakelta“, – „The New Yorker“ teigė D.Famigliettis ir paaiškino, kad žudikui pardavė karabiną ir šautuvą, „parduotuvėje ginklas nebuvo modifikuotas kokiu nors būdu, kad galėtų šaudyti daugiau nei vieną šūvį vieno paspaudimo metu“.

Visiškai automatiniai ginklai ar kulkosvaidžiai yra itin reti ir labai brangūs, bei itin griežtai reguliuojami JAV vyriausybės. Tačiau turėti jį nėra nelegalu, jei automatas buvo pagamintas prieš 1986-uosius metus ir tinkamai registruotas.

D.Famigliettis „NBC News“ teigė, kad S.Paddockas apsipirko dar pavasarį. Parduotuvės darbuotojas aiškino, kad S.Paddockas ginklus pirko vienu metu, „todėl jis nebuvo niekam pažįstamas“.

D.Famigliettis patikino, kad žudikui parduoti ginklai niekaip negalėjo be papildomų modifikacijų atlikti „to, ką visi matė ir girdėjo“. Jis išreiškė pasipiktinimą, kad „žmonės pradeda kaltinti įrankį užuot aiškinęsi, kas privertė žmogų atlikti tokius baisius dalykus.

„Aš parduodu įrankius. 99 procentais jie naudojami legaliai. Aš negaliu turėti įtakos likusiam procentui, deja, taip pat kaip ir „Ford“ ar „Chevy“ vadovai negali sustabdyti žmonių nuo žudymo keliuose automobiliais“, – teigė parduotuvės savininkas.

Jis aiškino, kad „sklaidyti mitus“ apie ginklų prekybą yra varginantis darbas, tenka kovoto „su klaidinga informacija“. Jis paminėjo, kad dažnai painiojami terminai „automatinis“ ir „pusiau automatinis“ – šie terminai dažnai naudojami kaip sinonimai, kas visiškai nėra tiesa.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Susišaudymas Las Vegase
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Susišaudymas Las Vegase

„Aš raginu žmones, kurie prieš ką nors labai priešiškai nusiteikę, su tokia pačia aistra šviestis ir skirti laiko savo paties edukacijai“, – teigė D.Famigliettis.

Paklaustas, ką jis pagalvojo, kai pirmą kartą išgirdo apie šaudynes, parduotuvės savininkas įvardijo pyktį kaip pirmąją apėmusią emociją – pirmiausia žudikui, o po to ir politikams, kurie įvykį siekia panaudoti saviems motyvams.

„Aš visuomet mintyse stebėjausi, kaip kažkas panašaus nenutiko anksčiau“, – teigė „New Frontier Armory“ savininkas, pardavęs ginklus Las Vegaso skerdikui Stephenui Paddockui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant