Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Grietinėlei“ parengtas įstatymas: „Sodros“ įmokų lubos galios tik išrinktiesiems

Seimas įvedė „Sodros“ įmokų lubas. Tačiau jos galios tik tiems, kas per mėnesį uždirba daugiau nei 10 vidutinių darbo užmokesčių (VDU). Kitaip tariant, beveik niekam, tik keliems didelių kompanijų vadovams. Ekspertai tokį Seimo sprendimą vadina sprendimu „dėl akių“, „pasityčiojimu iš idėjos“.
Atlyginimas
„Grietinėlei“ parengtas įstatymas: „Sodros“ įmokų lubos galios tik išrinktiesiems / 123rf.com nuotr.

Iki šiol įmokos į „Sodros“ biudžetą nebuvo ribojamos – kuo daugiau žmogus uždirbdavo, tuo daugiau atseikėdavo „Sodrai“. Tuo metu išmokų lubos buvo pakankamai žemos – net ir kelis kartus daugiau nei vidutinį atlyginimą gaudavęs darbuotojas pretendavo į, pavyzdžiui, tik kiek didesnę nei 400 eurų nedarbo išmoką.

Siekdamas taisyti tokią neteisybę, o taip pat paskatinti kvalifikuotos darbo jėgos pritraukimą į Lietuvą, Seimas ėmėsi „Sodros“ lubų. Priešpaskutiniame pavasario sesijos posėdyje jos buvo įteisintos. Tačiau neteisybės neištaisė.

„Sodros“ lubos reiškia, kad nuo jas viršijančios atlyginimo dalies nebemokama socialinio draudimo įmoka. Kitais metais „Sodros“ lubos sieks 10 VDU per mėnesį – 7,48 tūkst. Eur. Kas Lietuvoje tiek uždirba?

Kitais metais „Sodros“ lubos sieks 10 VDU per mėnesį – 7,48 tūkst. Eur. Kas Lietuvoje tiek uždirba? 0,17 proc. dirbančiųjų – vos 1802 žmonės.

0,17 proc. dirbančiųjų – vos 1802 žmonės, 15min atsakė „Sodros“ atstovas Rytas Stalnionis.

Kasmet „Sodros“ lubos vis žemės, kol 2022 metais pasieks 5 VDU – 3,7 tūkst. Eur. Kas Lietuvoje per mėnesį gauna beveik 4 tūkst. Eur?

0,76 proc. dirbančiųjų – 8268 žmonės.

Kitaip tariant, įvestos „Sodros“ lubos galios tik saujelei šalies dirbančiųjų, o kiti taip nieko ir nepajus, jeigu liks galioti ką tik priimtas įstatymas.

Lubos „iki dangaus“

Socialinio draudimo įmoka nebus mokama tik už tą atlyginimo dalį, kuria alga viršys nustatytas lubas. Tai yra, žmogus, gaunantis, pavyzdžiui, 10,5 VDU, įmokos nemokės tik nuo 0,5 VDU, arba kelių šimtų eurų.

Tai reiškia, kad įstatymas „Sodros“ naštą palengvins tik tiems, kurių atlyginimas smarkiai viršija nustatytas lubas.

„Jeigu „Sodros“ įmoka sumažės euru per mėnesį, tai čia jokios naudos nėra. Žmonių, pajusiančių naudą, bus gerokai mažiau, gal kokie trys šimtai žmonių galbūt kažką pajus“, – 15min sakė Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Tai, pasak jo, yra lubos iki dangaus: „ Čia yra pasityčiojimas iš idėjos.“

Kokios „Sodros“ lubos būtų teisingos, kad naudą pajustų daugiau dirbančiųjų?

„Lubos turėtų būti žymiai žemesnės – 1,5–2 tūkst. eurų, ir ateityje reikėtų dar labiau mažinti. Nes, net ir turint lubas, kiek daugiau uždirbantys žmonės į „Sodrą“ sumokės daugiau nei mažai uždirbantys, o gaus panašiai. Lubos tobulai situacijos neišsprendžia, bet bent šiek tiek sąžiningumo įveda“, – sakė jis.

Tai veikiausiai liestų tik vadovus, vieną kitą specialistą, kuriam toks darbo užmokestis yra mokamas tik kurį laiką, nes Lietuvoje tikrai nepopuliaru mokėti tokius darbo užmokesčius, – sakė Ž.Mauricas.

Dabar įvestos lubos galios, „Nordea“ ekonomisto Žygimanto Maurico teigimu, tik didelių korporacijų vadovams.

„Tai veikiausiai liestų tik vadovus, vieną kitą specialistą, kuriam toks darbo užmokestis yra mokamas tik kurį laiką, nes Lietuvoje tikrai nepopuliaru mokėti tokius darbo užmokesčius. Lubos yra pernelyg aukštos. Tai yra tik dėl akių padarytas sprendimas, bet pritraukti kvalifikuotų specialistų tikrai nepadės“, – kalbėjo ekonomistas.

Išmokų lubos – labai žemos

„Mano pasiūlymas būtų tiek išmokų, tiek įmokų lubas suvienodinti ir padaryti 3–4 VDU. Tada galima būtų svarstyti apie pagalbą. Galima būtų svarstyti apie dviejų vidutinių atlyginimų dydžio lubas, tokia suma yra reikalaujama mokėti iš užsienio atvykstantiems aukštos kvalifikacijos specialistams. Tada lubos padėtų pasiekti išsikeltą tikslą“, – kalbėjo ekonomistas.

Jis pabrėžė, kad dabar, nepriklausomai nuo to, kiek žmogus sumoka „Sodrai“, jo išmokos yra ribotos.

„Jei ištiks nelaimė ir jūs susirgsite ar susilauksite vaikų, iš „Sodros“ gausite 1168 eurų maksimalią mėnesinę išmoką (t.y. du vidutiniai šalies darbo užmokesčiai), o jei nepasiseks ir prarasite darbą – gausite vos 438 eurus siekiančią pašalpą. Net ir tuo atveju, jei uždirbate 2, 3, 4 ar visus 10 tūkstančių siekiantį atlyginimą“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo ekonomistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi