Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 28 /15:19

„Hodleris“ svarsto skųsti teismo sprendimą dėl 33 tūkst. eurų FNTT baudos

Teismui nusprendus, kad Finansinių nusikaltimų ir tyrimų tarnyba (FNTT) pagrįstai skyrė 33 tūkst. eurų baudą virtualiųjų valiutų keityklos operatorei „Hodleris“ už pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos pažeidimus, pastaroji tokį teismo sprendimą svarsto skųsti.
Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
FNTT

„Hodlerio“ vadovas Vytautas Zabulis sako, jog į FNTT tikrinimo metu išsakytus pastebėjimus įmonė atsižvelgė, į dalį jų – dar patikrinimo metu, tačiau ji nesutinka su kai kuriomis išvadomis, kurias skundė teismui.

„Šiuo metu gavus teismo sprendimą vertiname dėl tolesnio apskundimo. Manome, kad teismas neatsižvelgė į daugumą mūsų išsakytų komentarų bei partnerių patvirtinimų, kad iš tiesų buvo atliekamos visos reikiamos procedūros, todėl mums keista, kad teismas į jas neatsižvelgė“, – komentare BNS teigė V. Zabulis.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) gruodžio 21 dieną atmetė įmonės skundą, kuriuo ji prašė panaikinti FNTT gegužę priimtą sprendimą.

„Pareiškėja („Hodleris“ – BNS) visiškai pagrįstai yra pripažinta pažeidusi (...) įstatymo reikalavimus. Tarnyba tinkamai nustatė šiai bylai svarbias faktines aplinkybes bei tinkamai kvalifikavo pareiškėjos atliktus veiksmus (neveikimą)“, – rašoma nutartyje.

Be to, anot teismo, paskirdama baudą FNTT įvertino bendrovės atsakomybę lengvinančią aplinkybę – tai, kad ji savo noru taisė padėtį, pakoregavo pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos politiką.

„Hodleris“ teigė, kad bauda turėjo būti sumažinta 70 proc., tačiau tokio argumento ji niekaip nepagrindė, nusprendė teismas.

Be to, anot teisėjų, FNTT atsižvelgė į tai, kad bendrovė užima nedidelę rinkos dalį, todėl rinkos stabilumui ir patikimumui poveikio nebus. Bauda sudaro tik 6 proc. taikytinos baudos vidurkio (551 tūkst. eurų) arba 3 proc. maksimalios galimos baudos, todėl ji proporcinga pažeidimo aplinkybėms.

„Hodleris“ teismui aiškino, kad patikrinimo metu FNTT nusprendė, jog įmonė savo klientams privalėjo taikyti platesnės apimties priemones, tačiau turėdama ribotą informaciją apie klientus ir jų operacijas negalėjo užtikrinti tinkamos veiklos stebėsenos.

„Hodlerio“ vertinimu, FNTT nepagrįstai konstatavo pažeidimus, kadangi tarp įmonės ir patikrinimo metu nagrinėtų klientų nebuvo užmegzti dalykiniai santykiai.

FNTT teismui nurodė, kad įmonė privalėjo vertinti klientų riziką, nustačius didesnę riziką taikyti sustiprintą jų tapatybės nustatymą, nuolat juos stebėti. Tuo metu „Hodlerio“ klientai, pasak FNTT, buvo nestebimi, neanalizuojami, bet atliko didelės vertės operacijas virtualiąja valiuta.

Teismo nutartis dar gali būti skundžiama Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

V. Zabulis BNS teigė, kad „Hodleris“ yra licencijuota virtualių paslaugų teikėja, kuri 2024 metais planuoja kreiptis dėl MICA licencijos.

„FNTT patikrinimą vykdė vienai iš pirmų rinkos dalyvių būtent dėl to, kad esame aktyvi įmonė ir šiemet transakcijų apyvarta viršys 200 mln. eurų su tikslu kitais metais ją toliau nuosaikiai didinti. Šalia Lietuvos licencijavimo taip pat turime USA Fincen licenciją“, – teigė jis.

Anot jo, įmonės klientai daugiausiai yra licencijuotos finansų įstaigos iš užsienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas