Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 23

I.Ruginienė: „Mokesčių reformos pasekmės bus nemigos naktys turtingiesiems“

Šią savaitę pristatytą mokesčių reformą verslo ir darbuotojų atstovai vertina skirtingai. Laidoje 15/15 Darbuotojų profesinės sąjungos vadovė Inga Ruginienė teigė mananti, mokesčių reformos pasiūlymai socialiai teisingi ir juos priėmus nebebus taip, kad eilinis žmogus turės sunešti visą biudžetą. „Pasekmės, tai aš sakyčiau, bus tokios: tai nemigos naktys turtingiesiems“, – teigė ji. Tuo tarpu verslo asociacijų vadovai kalba apie didėsiantį savarankiškai dirbančiųjų šešėlį ir augantį kapitalo apmokestinimą.
Mokesčių reforma
Mokesčių reforma / 123RF ir 15min nuotr.

Su Finansų ministerijos pristatytos mokesčių reformos projektu, kuris Seimui bus teikiamas gegužę, visuomenė ir verslo asociacijos susipažinti ir pateikti siūlymus turi apie 3 savaites.

Interviu 15min finansų ministrė Gintarė Skaistė sakė, kad šios reformos tikslas – teisingesnė mokesčių sistema, siekiant, kad pagal darbo sutartį ir daugiau nei 3 tūkst. eurų prieš mokesčius pajamų gaunantys savarankiškai dirbantys mokėtų panašius mokesčius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintarė Skaistė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintarė Skaistė

Tuo tarpu darbuotojų ir darbdavių atstovai reformą vertina skirtingai.

Darbuotojų profesinės sąjungos vadovė Inga Ruginienė laidoje 15/15 sakė patį modelį vertinanti labai teigiamai, nes mokesčius skaičiuoti įvertinus visas pajamas – ne tik darbo santykių, bet ir kapitalo, individualios veiklos bendrai – profsąjungos siūlė jau daug metų.

„Šitas žingsnis buvo reikalingas tam, kad sutvarkytų „gyvulių ūkį“, ir nei viena Vyriausybė prieš tai neturėjo drąsos žengti šitą žingsnį“, – teigė profsąjungų atstovė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Inga Ruginienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Inga Ruginienė

Tuo tarpu Lietuvos verslo konfederacijos vadovas Andrius Romanovskis mano priešingai. Jo nuomone, verslui, kuris dirba skaidriai ir uždirba daugiau, atsiranda progresiniai mokesčiai, o samdomą darbą dirbantiems darbuotojams, kurie uždirba aukštesnes pajamas, mokesčiai mažės.

„Tačiau, kada kalbame apie gyvulių ūkį, mūsų vertinimu, jis yra nepaliestas, nes visi tie, kurie verslauja – su verslo liudijimais, net ir su ta pačia individualia veikla, bet operuoja mažų pajamų srityje – jie toliau mokės labai nedidelius mokesčius. Tai reiškia, kad politikai vis dar bijo judinti tą didžiąją masę verslo liudijimų, kur yra didžiausia šešėlio grėsmė“, – mano jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas