Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

I.Šimonytė išsišaipė iš Prezidentūros siūlymų: „Su matematika sunku“

Premjerė Ingrida Šimonytė ironiškai sureagavo į prezidento Gitano Nausėdos ir jo patarėjos Irenos Segalovičienės raginimus šeimų su vaikais neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) sulyginti minimalia mėnesine alga (MMA) jau kitais metais. Ji pasišaipė iš šių siūlymų ir pasiūlė dar kartą atsiversti Konstituciją bei dirbti visiems tai, kas jiems priklauso.
Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda
Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda

Prezidentūros siūlymai

„Šiandien nesu labai entuziastingai nusiteikęs tos reformos atžvilgiu, kadangi žinau, kokia egzistuoja nuomonių įvairovė įvairiais klausimais, tačiau jeigu Vyriausybė pristatys tam tikrą paketą, mes ketiname aktyviai dalyvauti ir, be jokios abejonės, patys ketiname siūlyti tam tikrus dalykus, kurie mums atrodo svarbūs.

Pavyzdžiui, dėl neapmokestinamojo pajamų dydžio spartesnio artinimo prie minimalios mėnesinės algos dirbančioms ir vaikus auginančioms šeimoms – sustiprinti NPD socialinę dedamąją“, – pirmadienį interviu 15min sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./15min interviu su Prezidentu Gitanu Nausėda
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./15min interviu su Prezidentu Gitanu Nausėda

Antradienį prezidento mintis išplėtojo jo patarėja vyriausioji patarėja ekonomikos ir socialiniais klausimais Irena Segalovičienė.

Anot jos, toks NPD didinimas turėtų būti numatytas 2024 metų valstybės biudžeto projekte.

Turime laikytis strateginio tikslo, tai yra NPD prilyginti prie minimalios mėnesinės algos.

„Be jokios abejonės, įsigaliojimas vėliausias galėtų būti nuo sausio pirmos dienos 2024 metams, bet tie strateginiai sprendimai turėtų būti priimti gerokai anksčiau, matant visą situaciją ir jau grįžus rudenį su biudžetu turėtų tuos priimtus sprendimus jau padėtus ant stalo ir planuoti“, – antradienį Žinių radijui teigė Irena Segalovičienė.

Ji sutinka, kad valstybės biudžetui tai būtų didelis iššūkis, tačiau įmanomas tinkamai susidėliojus prioritetus.

„Turime laikytis strateginio tikslo, tai yra NPD prilyginti prie minimalios mėnesinės algos. Siekiant šio tikslo biudžetui fiskališkai yra tikrai pakankamai didelis iššūkis ir turime susidėlioti prioritetus ir manome, NPD prilyginti MMA turėtume, jeigu dėliotume prioritetus“, – kalbėjo I.Segalovičienė.

Ši priemonė yra būtina siekiant Lietuvoje mažinti pajamų nelygybę, teigia prezidento patarėja.

„Mes turime mažinti mažinti mokestinę naštą šeimoms, nes pajamų nelygybė ir skurdo rizika yra būtent šeimos, kurios augina vaikus tikrai yra dažnai pažeidžiamos ir tai nėra gera situacija“, – teigė I.Segalovičienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Irena Segalovičienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Irena Segalovičienė

Nuo šių metų NPD Lietuvoje siekia 625 eurų, MMA – 840 eurų.

I.Šimonytė atsakė ironija

Į šiuos siūlymus greitai sureagavo premjerė Ingrida Šimonytė, savo paskyroje „Facebook“ pareiškusi.

„Paironizuosiu: galėtų, jeigu MMA sumažintume iki NPD. Bet to daryt neketiname. Todėl MMA ir NPD didės tiek, kiek leis ekonomikos augimas ir būtinybės derinti šį neabejotinai svarbų prioritetą, su kitais prioritetais, tokiais kaip pedagogų ir medikų atlyginimai, krašto apsaugos finansavimas, MTEPai, pensijos, valstybės tarnybos reforma ir kas dar ne.

Paironizuosiu: galėtų, jeigu MMA sumažintume iki NPD. Bet to daryti neketiname.

Šitais klausimais, matyt, irgi ne vienas prezidento patarėjas išbėgęs į priešrinkiminių pažadų aikštelę savo nuomonę pareikš (o kai kurie jau yra pareiškę) ir tai taps dar viena antrašte. Nes juk sveikatos patarėjas neprivalo žinoti, kiek yra biudžete pinigų ir kiek bus išleidžiama švietimui ar infrastruktūrai. Lengviausias pamokymas – liepti visiems visko duoti ir iš nieko nieko neimti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

Bet tai veikia tik tada, kai a) nereikia už sprendimus prisiimti realios atsakomybės; b) su matematika sunku.

Vyriausybė gi privalo žinot viską. Todėl būtų geriausia, jeigu visi atsiverstų Konstituciją ir dirbtų tai, kas joje kam yra parašyta dirbti.

Lengviausias pamokymas – liepti visiems visko duoti ir iš nieko nieko neimti.

UPD: į tą laiką BNS pataisė antraštę. Nėr kad tas kažką keistų. Nes dar tais laikais, kai S.Skvernelis ir LVŽS buvo vieningas vienis, NPD šeimoms auginančioms vaikus buvo pakeistas universalia vaiko išmoka, motyvuojant, kad mažai uždirbantiems tėvams iš NPD mažai naudos.

Kiek tai buvo teisingas sprendimas, yra atskiras klausimas, tada maniau, kad NPD reikia palikti ir mažų pajamų gavėjų problemą spręsti kitaip, bet pritarta nebuvo. Tai jeigu jau tuo keliu nuėjom, dabar vėl į visas keturias puses tuo pačiu metu vaikščioti nepradėsim. Nes nematau, kad patarėja patartų ir universaliosios išmokos atsisakyt, vietoje jos grąžinant papildomą NPD. Tad ir matematikos negailestingumo tai niekaip nekeičia“, – rašo I.Šimonytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas