Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į specialią akciją kviesti kauniečiai atnešė beveik 32 tūkst. 1 ir 2 ct monetų

„Būk taupus – iškeisk centus!“ – tokiu šūkiu Lietuvos bankas sukvietė būrį kauniečių ir miesto svečių į istorinius Kauno rūmus. Čia, tik šį šeštadienį atvertose banko kasose, pusdienį gyventojai buvo kviečiami išsikeisti sukauptas 1 ir 2 ct monetas, taip jas grąžinant į apyvartą. Įprastai Lietuvos banko kasos veikia tik darbo dienomis.
Centų monetos
Centų monetos / 123RF.com nuotr.

Lietuvos banko skaičiavimu, nuo euro įvedimo šalyje Lietuvos gyventojai yra pametę daugiau kaip 2 mln. Eur vertės 1 ir 2 euro ct monetų. Šios monetos atsiskaitant dažniausiai panaudojamos tik vieną kartą: dėl nepatogumo ir mažos perkamosios galios, gavus grąžą, jos pametamos ar nugula taupyklėse, automobilių salonuose, fontanuose.

Kadangi 1 ir 2 euro ct monetos reikalingos grąžai atiduoti, atsiskaitant prekybos vietoje, Lietuvos bankas turi jas nuolat kaldinti ir leisti į apyvartą.

Šiuo metu apyvartoje yra tiek smulkių monetų, kad joms sukrauti prireiktų 11 traukinio vagonų. Jos sveria 770 tonų. 1 ir 2 euro centų monetoms, kurių didžioji dalis mokėjimams panaudojama vieną kartą, kaldinti, transportuoti, tvarkyti naudojami ištekliai, išskiriama tarša, atliekos.

„Džiaugiamės šiandien apsilankiusiais akcijos dalyviais. Suskaičiavome, kad šios akcijos metu iš viso iškeitėme arti pusantro tūkstančio eurų. Iš jų – 1 ir 2 ct sudarė beveik 32 tūkst. monetų. Kiekvienas atneštas ir į apyvartą grąžintas centas reiškia, kad jų Lietuvos bankui teks kaldinti mažiau, o taip galėsime tausoti aplinką.

Visuomenės apklausa rodo, kad net du trečdaliai Lietuvos gyventojų pritartų 1 ir 2 euro ct monetų atsisakymui bei galutinės pirkinių krepšelio sumos apvalinimui.

Pavyzdžiui, Airija, Belgija, Italija, Nyderlandai, Slovakija ir Suomija nebeleidžia šių monetų į apyvartą ir taiko galutinės pirkinių krepšelio sumos apvalinimą. Praėjusią savaitę Latvijos centrinis bankas pranešė, kad panašiam pokyčiui ruošiasi ir mūsų kaimynai latviai“, – teigia Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento, Politikos, emisijos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Edita Lisinskaitė.

Latvijoje taip pat būtų taikomas galutinės pirkinių krepšelio sumos apvalinimas atsiskaitant grynaisiais.

Euro zonos šalyse, kuriose taikomas apvalinimas, atsiskaitant grynaisiais pinigais, galutinė mokėtina suma apvalinama iki artimiausio 5 euro centų kartotinio.

„Taip šios valstybės taupo gyventojų, verslo ir valstybės lėšas, patogiau naudojasi grynaisiais pinigais, gyvena tvariau.

Šiandien, norėdami atkreipti dėmesį į tai, kad monetos retai naudojamos, surengėme akciją ir pakvietėme kauniečius būti taupius, išsikeisti sukauptus smulkius centus ir taip juos sugrąžinti atgal į apyvartą.

Tą gyventojai gali padaryti kiekvieną darbo dieną Lietuvos banko kasose. Taip pat šias monetas gali išleisti prekybos ir paslaugų vietose ar išsikeisti komercinių bankų padaliniuose“, – pažymi E. Lisinskaitė

Lietuvoje apyvartoje yra 300 mln. 1 ir 2 euro centų monetų. Šios monetos sudaro 58 proc. visų apyvartoje esančių monetų, tačiau tik 30 proc. jų išleidžiamos į apyvartą pakartotinai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas