Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

I.Trinkūnaitę prieš „Foxpay“ įsigijimą tikrinusi komisija: aštuonioms institucijoms niekas neužkliuvo

Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija 2022 m. pavasarį kreipėsi į aštuonias šalies institucijas dėl „Foxpay“ ketinusios įsigyti Ievos Trinkūnaitės, tačiau nė viena nerado preteksto inicijuoti patikrą dėl jos atitikties nacionalinio saugumo interesams, nurodo Vyriausybė.
Finansinių technologijų įmonė „Foxpay“
Finansinių technologijų įmonė „Foxpay“ / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Toks kreipimasis – standartinė procedūra. Komisija privalo pateikti savo verdiktą Lietuvos bankui, o šis – leisti arba neleisti asmeniui įsigyti šalies finansų bendrovę.

Apie tai ketvirtadienį LRT radijo eteryje kalbėjo ir Lietuvos banko valdybos narys Simonas Krėpšta.

„Paskutinis žingsnis – finansų sektorius yra priskirtas prie strategiškai svarbių sektorių ir kiekvienas asmuo, kuris siekia įsigyti finansų rinkos dalyvį ar siekia gauti licenciją, privalo kreiptis į komisiją prie Vyriausybės“, – kalbėjo jis.

Pagal procedūras, asmuo į komisiją turi kreiptis pats. I.Trinkūnaitė į komisiją dėl UAB „Foxpay“ įsigijimo kreipėsi 2022 m. gegužės mėnesį, nurodo Vyriausybė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ieva Trinkūnaitė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ieva Trinkūnaitė

„Vykdydama Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymo ir Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos darbo tvarkos aprašo nuostatas, Komisija kreipėsi į investuotojų patikrą atliekančias institucijas (Krašto apsaugos, Užsienio reikalų, Vidaus reikalų ministerijas, Generalinę prokuratūrą, Lietuvos banką, Valstybės saugumo departamentą, Policijos departamentą, Specialiųjų tyrimų tarnybą) dėl informacijos apie poreikį pradėti investuotojos patikrą dėl jos atitikties nacionalinio saugumo interesams gavimo“, – rašoma 15min gautame Vyriausybės spaudos tarnybos atsakyme.

Komisija priima sprendimus remdamasi tik atsakingų institucijų pateiktos informacijos pagrindu, nurodo Vyriausybė.

„Institucijos nepateikė duomenų, sudarančių pagrindą pradėti investuotojos atitikties nacionalinio saugumo interesams patikrą, ir neinicijavo patikros pradėjimo. Komisija, vadovaudamasi Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos darbo tvarkos aprašo 47 punkto nuostatomis, apie tai informavo I.Trinkūnaitę“, – rašoma atsakyme.

Po patikrinimų 2022 metų lapkritį Lietuvos bankas suteikė leidimą I.Trinkūnaitei įsigyti dabar teisėsaugos akiratyje atsidūrusią finansinių technologijų įmonę „Foxpay“, kurioje dirbo ir atsistatydinusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės sutuoktinis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Monikos Navickienės spaudos konferencija
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Monikos Navickienės spaudos konferencija

Paaiškėjus ministrės šeimos ryšiams su I.Trinkūnaite ir jos sugyventiniu, dėl finansinių nusikaltimų kalėjusiu Vilhelmu Germanu (buvusiu Viliumi Žideliu), M.Navickienė buvo priversta trauktis iš posto.

„Foxpay“ patikrinimą šiuo metu atlieka ir Lietuvos bankas.

„Norėtume akcentuoti – Lietuvos bankas, gavęs anksčiau neturėtos informacijos, kad vertinamas asmuo nebeatitinka nepriekaištingos reputacijos reikalavimų, imasi atitinkamų priemonių – turi teisę atlikti išsamų patikrinimą arba, jeigu nustatomas teisės akto pažeidimas, iškart taikyti poveikio priemonę.

Lietuvos bankas, vykdydamas licencijavimo veiklą, kreipiasi į šalies teisėsaugos bei specialiąsias tarnybas, užsienio priežiūros institucijas ir savo sprendimus grindžia iš jų gauta aktualia informacija“, – 15min nurodė Lietuvos banko komunikacijos vadovė Vytautė Šmaižytė-Kuliešienė.

Šiemet vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija nustatė jos, kaip galimos strateginės investuotojos, neatitiktį nacionalinio saugumo interesams, BNS anksčiau patvirtino Vyriausybės spaudos tarnyba.

I.Trinkūnaitė šiemet nesėkmingai bandė įsigyti šalia Vilniaus oro uosto biurų pastatą valdančią M.Navicko įmonę „Litlab“, kurios akcininke anksčiau yra buvusi ir pati M.Navickienė.

LB vadovas Gediminas Šimkus šią savaitę teigė, kad centrinis bankas 2022 m. neturėjo pagrindo neleisti Šveicarijos finansinių technologijų paslaugų grupės „iSun“ savininkei I.Trinkūnaitei įsigyti „Foxpay“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius