Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Įmonės jau ieško sezoninių darbuotojų: štai kokių reikia daugiausiai

Norintiems rasti sezoninį darbą šiai vasarai jau reikėtų pradėti paieškas. Darbo rinkos ekspertas pataria, kaip ir kur jo ieškoti bei dalijasi įžvalgomis, kokie sezoniniai darbai kasmet susilaukia dėmesio, rašoma „Biuro“ pranešime spaudai.
Sekmadienis Vilniaus mieste
Sekmadienis Vilniaus mieste / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Šiemet darbų intensyvumas vasaros metu, tikėtina, bus dar didesnis nei praėjusiais metais, nes sparčiai auga Lietuvos kelionių ir turizmo pramonė, viešbučių rinka bei atsidarinėja vis didesnis skaičius restoranų – tai vienos pagrindinių sričių, lemiančių išaugusį darbo skelbimų kiekį orams atšilus. Darbo rinkos eksperto teigimu, darbdaviai jau pradėjo sezoninių darbuotojų paieškas – gegužės mėnesį įprastai prasideda pasiruošimas sezoniniam įkarščiui.

„Darbuotojų paieška pavasario pabaigoje labai suaktyvėja – darbuotojų poreikis auga vidutiniškai apie 40-50 proc., todėl šansai rasti nekvalifikuotą darbą, padėsiantį užsidirbti, kyla, – sakė didžiausios įdarbinimo ir personalo atrankų įmonės Baltijos šalyse „Biuro“ vadovas Jurgis Kovas. – Šiemet, mūsų pastebėjimais, daugiausiai darbuotojų ieškoma pardavėjų, viešbučių administratorių, kasininkų ir gamybos darbuotojų pozicijoms užimti.“

Kaip užsitikrinti darbą vasarą?

J.Kovas pastebi, kad dažnai rasti sezoninio darbo nepavyksta, kai jo ieškoti pradedama per vėlai. Daugelis tikisi, kad darbo skelbimai pasirodys birželio mėnesį, bet iš tiesų juos stebėti reikia jau balandžio pabaigoje, gegužės mėnesį. Labiausiai ieškoti darbo delsia studentai – jie laukia mokslo metų pabaigos, todėl vėliau susiduria su didele konkurencija. To išvengti, eksperto teigimu, būtų galima pradėjus ieškoti darbo dar besimokant ir įsidarbinant nepilnu etatu – taip bus užsitikrinama darbo vieta.

„Kitas patarimas, norintiems rasti darbą vasaros sezonui, būtų drąsiau kandidatuoti. Dažnu atveju sezoniniai darbai nereikalauja patirties, todėl galimybės įsidarbinti yra tikrai didelės. Nebijoti patariama ir studentams, net jeigu nėra galimybės pradėti iškart – dažnai pavyksta susitarti dėl vėlesnio starto, – dėstė įmonės vadovas. – Taip pat darbo pasiūlymų verta paieškoti ne tik pačiuose žinomiausiuose internetiniuose portaluose, bet ir kreipiantis į laikinojo įdarbinimo įmones, o norintiems laisvesnio grafiko ir daugiau laiko atostogoms, yra tam speciali trumpalaikio darbo platforma „Workis“, leidžianti pasirinkti kada norisi dirbti.“

Tam, kad darbas tenkintų, anot eksperto, verta atkreipti dėmesį į darbo pobūdį ir įsivertinti ar jis atitinka asmeninius gebėjimus. Taip pat būtina atsižvelgti ir į lokaciją bei grafiką – tai leis suprasti, ar pavyks darbą derinti su kitomis veiklomis.

Sezoninių darbuotojų įmonės ieško ne tik vasarai

Įmonės duomenimis, darbuotojų paieškos aktyvėja ne tik prieš vasaros sezoną. Išaugusį darbuotojų poreikį lemti gali padidėjęs krūvis bet kuriuo metu – skirtinguose sektoriuose šis laikas gali skirtis.

Sezoninius pokyčius darbo rinkoje lemia ir didesnės metų šventės, tarkime, logistikos sektorius sezoninių darbuotojų ieško prieš Kalėdas, – dėstė J.Kovas. – Iš esmės, sezoninis darbas „užklumpa“ kasmet ir sudėtingiausia dalis įmonėms būna tinkamai suplanuoti, atliepti būsimo sezono poreikius bei lanksčiai reaguoti. Dėl to dažnai pasirenkama darbuotojų nuomos paslauga. Patys tarp klientų turime ne vieną sezoninį verslą, su kuriais kiekvienais metais iššūkius pasitinkame pasiruošę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius