Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijos rupijos kursas pasiekė naują rekordiškai žemą lygį

Indijos rupijos kursas pirmadienį pasiekė naują rekordiškai žemą lygį JAV dolerio atžvilgiu ir tai, be kita ko, lėmė vietos rinkų nuotaikas aptemdęs JAV pinigų politikos griežtinimas, taip pat užsienio investuotojai, toliau atsikratantys šalies bendrovių akcijų.
Indijos rupijos
Indijos rupijos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kylančios naftos kainos ir stiprėjantis JAV doleris gerokai prislėgė rupijos kursą, o Indijos centrinio banko praėjusią savaitę netikėtai priimtas sprendimas padidinti bazinę palūkanų normą iš esmės nepadėjo sustabdyti kapitalo nutekėjimo.

Rupijos kursas pirmadienį smuko iki 77,56 rupijos už JAV dolerį, viršijęs ankstesnį antirekordą, kuris buvo pasiektas kovą ir sudarė 76,98 rupijos už JAV dolerį.

Indijos akcijų kursai pirmadienį smuko ketvirtą dieną iš eilės, o indeksai „Sensex“ ir „Nifty50“ sesijos pradžioje nusileido po daugiau kaip 1 proc., nors vėliau šiek tiek atsitiesė.

Kone labiausiai atpigo bankų, metalų ir naftos bei dujų bendrovių akcijų kursai.

Biržos duomenimis, užsienio investuotojai iš Indijos akcijų rinkos šiemet atsiėmė grynuosius 1,34 trln. rupijų (17,3 mlrd. JAV dolerių).

Užsienio fondams vis labiau vengiant rizikos, kapitalo nutekėjimas iš besivystančių rinkų, tokių kaip Indija, dar paspartėjo ir prie to taip pat prisidėjo karas Ukrainoje bei Kinijoje vėl įvedami griežti COVID-19 apribojimai.

Kylanti infliacija ir žaliavų brangimas taip pat temdo nuotaikas trečiame didžiausiame Azijos ūkyje, kuris importuoja daugiau kaip 80 proc. reikalingos naftos.

Metinė infliacija Indijoje kovą pasiekė 6,95 proc. ir buvo didžiausia per 17 mėnesių. Ekonomistai prognozuoja, kad naujausi duomenys, kurie bus paskelbti vėliau šią savaitę, parodys, jog balandį metinės infliacijos rodiklis viršijo 7 procentus.

JAV federalinio rezervo sistema (FRS) praėjusią savaitę padidino bazinę palūkanų normą puse procentinio punkto.

„Indijos centrinis bankas neplanuotai padidino bazines palūkanas ir tuo atveju, jeigu infliacija šalyje viršys 7 proc..., Indijos centriniam bankui vėl bus daromas spaudimas imtis veiksmų“, – pažymėjo finansų maklerio bendrovės OANDA analitikas Jeffrey Halley.

„Tai gali šiek tiek sustiprinti rupiją, bet vargu ar bus palanku vietos akcijų kainoms.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai