Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 04

Infliacija euro zonoje sulėtėjo, tačiau ekspertai įspėja – pikas dar nepasiektas

Sumažėjusios energijos kainos lapkritį padėjo euro zonoje sumažinti metinę infliaciją – užfiksuotas pirmasis infliacijos sulėtėjimas per pusantrų metų. Tačiau politikos formuotojai perspėja, kad gali būti, jog blogiausia – dar ne praeityje.
Euras
Euras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos Komisija trečiadienį pranešė, kad vartotojų kainos 19 šalių, kurių valiuta yra euras, lapkritį padidėjo 10 procentų. Spalį šis rodiklis buvo pasiekęs rekordinius 10,6 procento. Palyginkime – prieš dvylika mėnesių jis buvo 4,9 procento.

Keletą mėnesių aukštumoje buvusios energijos kainos ėmė lėtėti, nes gamtinių dujų atsargos visoje Europos Sąjungoje tebėra didelės, o žiema kol kas buvo švelni.

Nors energijos kainos išlieka stipriausias euro zonos infliaciją lemiantis veiksnys, lapkritį metinis šios kainos padidėjimas buvo 34,9 procento, palyginti su 41,5 procento mėnesiu anksčiau. Tačiau maisto kainos per metus iki lapkričio šiek tiek pakilo iki 13,6 procento.

Apskritai vadinamasis pagrindinės infliacijos lygis, neįskaitant maisto ir energijos, išliko pastovus ir siekė 5 procentus. Prognozuojama, kad šio kurso pastovumas turės įtakos politikos formuotojams, kai jie gruodį surengs savo paskutinį metų posėdį.

Ekonomistai įspėja, kad nors lapkričio mėnesio duomenys suteikė vilties po kelis mėnesius euro zonoje kilusių kainų, padėtis išlieka nestabili.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant