Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Investuotojų pasitikėjimas Vokietijos ekonomika pasiekė aukščiausią lygį per 20 metų

Vokietijos investuotojų pasitikėjimas šalies ekonomika, nepaisant ūgtelėjusio koronaviruso atvejų skaičiaus ir įtampos dėl „Brexito“, rugsėjį netikėtai šoktelėjo iki aukščiausio lygio per 20 metų.
Vokietija
Vokietija / 123RF.com nuotr.

Investuotojų pasitikėjimo indeksas, kurį skaičiuoja ekonominių tyrimų institutas ZEW, šoktelėjo iki 77,4 balo – tai aukščiausias rodiklis nuo 2000 metų gegužės.

Rodiklis yra 5,9 punkto aukštesnis nei rugpjūtį, kai investuotojų nuotaikų indeksas pasiekė beveik 17 metų rekordą.

Rezultatas nustebino analitikus, kurie prognozavo, kad Vokietijos investuotojų pasitikėjimas sumažės iki 70 punktų šį mėnesį, kaip parodė „FactSet“ apklausa.

„Ekspertai ir toliau tikisi pastebimo Vokietijos ekonomikos atsigavimo“ po šių metų pradžioje įvykusio pandemijos sukelto šoko, sakoma ZEW prezidento Achimo Wambacho pranešime.

„Įstrigusios derybos dėl „Brexito“ ir augantis COVID-19 atvejų skaičius nepajėgė nuslopinti teigiamos nuotaikos“, – pridūrė A.Wambachas.

Visgi vis dar neigiama bankų sektoriaus perspektyva rodo susirūpinimą dėl didėjančio paskolų įsipareigojimų neįvykdymo skaičiaus per ateinančius šešis mėnesius, perspėjo jis.

Kovo mėnesį Manheime įsikūrusio instituto atlikta apklausa parodė žemiausią indeksą nuo 2008–2009 metų finansų krizės, kai dėl koronaviruso pandemijos įvestos ribojančiosios priemonės pradėjo daryti neigiamą įtaką ekonomikai.

Tačiau pasitikėjimas ėmė augti, Vokietijos vyriausybė patvirtinus dideles fiskalines paskatas, kad sušvelnintų ekonominį smūgį.

Kiek anksčiau rugsėjį ekonomikos ministras Peteris Altmaieris teigė, kad Vokietija išgyvena V formos atsigavimą. Jis taip pat atmetė naujų karantinų galimybę visoje šalyje, nepaisant koronaviruso atvejų skaičiaus augimo pastarosiomis savaitėmis.

Vyriausybė skaičiuoja, kad Vokietijos ekonomika 2020 metais susitrauks 5,8 proc., o tai bus geresnis rezultatas nei daugelio kitų didelių Europos šalių, tokių kaip Prancūzija ir Italija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas