Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš rinkos surenkami nepilnai paženklinti ukrainietiški saldainiai

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad iš rinkos surenkami ukrainietiški saldainiai – „Slyvos ir abrikosai su graikiniais riešutais“ (gamintojas – OOO „DN Klasik“, Ukraina, tinkamumo vartoti terminas – 2017-09-16, išfasuoti po 1,5 kg kartoninėse dėžutėse).
Šokoladiniai saldainiai
Šokoladiniai saldainiai / Shutterstock nuotr.

Valstybinės kontrolės metu didmeninėje prekybos įmonėje UAB „Baltijos Bretlingis“ (Šilutės pl. 23, Klaipėda) buvo atrinkti ukrainietiškų saldumynų mėginiai sulfitų ir kalio sorbato kiekiui ištirti. Atlikus laboratorinius tyrimus, nustatyta maisto priedų – sulfitų SO2 (90 mg/kg) ir kalio sorbato, kurie produktų ženklinimo etiketėse nebuvo nurodyti. Kadangi sulfitai priskiriami alergenams, reikalaujama, kad etiketėse apie tai būtų nurodyta paryškintai, jei produktų sudėtyje jų yra daugiau kaip 10 mg/kg.

Nustatyta, kad UAB „Baltijos Bretlingis“ į Lietuvą įvežė 294 kg šių saldumynų (196 pakuotės po 1,5 kg). Patikrinimo metu įmonės sandėliuose rasta 238,5 kg importuotos siuntos kiekio, 55,5 kg (37 pakuotės po 1,5 kg) buvo išplatinti prekybos tinkluose.

Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sustabdė saldainių „Slyvos ir abrikosai su graikiniais riešutais“ realizavimą ir nurodė UAB „Baltijos Bretlingis“ surinkti iš rinkos išplatintus saldainius.

Gyventojai, įsigiję nurodytų saldainių „Slyvos ir abrikosai su graikiniais riešutais“, gali grąžinti juos prekybininkams ir atgauti sumokėtus pinigus.

Informaciją apie nepilnai paženklintus saldainius „Slyvos ir abrikosai su graikiniais riešutais“ Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba perdavė Europos Komisijai Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF).

Sulfitai maiste naudojami kaip konservantai, nors kai kuriuose produktuose (vynuogėse, krevetėse, abrikosuose, apelsinų sultyse, žirniuose, česnakuose, svogūnuose ir daugelyje kitų augalinių produktų) jų randama ir natūraliai. Tačiau augaliniuose produktuose esantys sulfitų kiekiai yra nedideli ir nesukelia alergijų. Sieros dioksidas ir kiti sulfitai slopina bakterijų dauginimąsi, pailgina maisto produktų vartojimo terminą. Kalio sorbatas (E202) – taip pat natūralus konservantas, pagamintas daugiausia iš sėklų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos