Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 01 /2013 03 25

Įsigaliojo fizinių asmenų bankroto įstatymas, juo gali pasinaudoti beveik 13 tūkst. asmenų

Kovo 1 d. įsigalioja Fizinių asmenų bankroto įstatymas, kurio ilgai laukė skolų kuprą nusikratyti ir atsitiesti siekiantys žmonės, tarp jų verslininkai, už įmonių sėkmę garantavę savo turtu. Lietuvoje yra keli tūkstančiai skolininkų, esamų ar buvusių įmonių akcininkų ar vadovų, kurie galėtų pasinaudoti tokia galimybe.
Neigiamas atsakymas prašant paaukštinimo neturi būti plytos ženklas jūsų karjeros kelyje
Bankrotas. / 123rf nuotr.

Lietuvoje pradeda galioti Fizinių asmenų bankroto įstatymas, sudarantis sąlygas bankrutuoti gyventojams, kurių skolos siekia arba viršija 25 tūkst. litų. Šį įstatymo kriterijų atitinkančių fizinių asmenų skaičius kovo 1 d. siekia daugiau nei 12 790, rodo asmeninės kredito istorijos sistemos „Manocreditinfo.lt“ duomenys.

„Nors 25 tūkst. litų yra pradinė skolos suma, kurią turėdamas žmogus jau galėtų inicijuoti savo bankrotą, tačiau ši riba yra per maža, kad sudėtingas bankroto procesas, galintis trukti iki penkerių metų, žmogui apsimokėtų. Taigi, tikėtina, kad santykinai nedidelių skolų slegiami žmonės bandys jų atsikratyti ne bankroto, o paprastesniu keliu – padengdami pradelstus įsipareigojimus“, – sakė Anatolijus Kisielis, kreditų biuro „Creditinfo” teisininkas.

Ekspertai sako, kad tai daryti verta, jei skola siekia bent 900 000 Lt. Skaičiuojama, kad Lietuvoje yra apie 300 verslininkų, kurių skolos artėja prie milijono litų. Asmeniniam bankrotui pasiryžę „Verslo žinių“ kalbinti įmonių vadovai viešumo vengia, tačiau mato šviesą tunelio gale ir tikina, kad tai daryti verta, nes po penkerių metų likusios skolos bus nurašytos ir jie galės pradėti viską iš naujo.

Kreditų biuro duomenimis, vyrams tenka beveik 69 proc. pradelstų skolų, kurios siekia 25tūkst.litų ir daugiau, o moterims – 31 proc. Iš viso minėto dydžio įsiskolinimus yra pradelsę padengti daugiau nei 8 700 vyrų ir 4 000 moterų.

Iš Lietuvos gyventojų, kurių pradelsti įsipareigojimai siekia arba viršija 25 tūkst. litų, daugiau nei 3 560 turi verslo sąsajų – yra esami arba buvę įmonių akcininkai, valdybos nariai arba direktoriai.

Fizinių asmenų bankroto įstatymo pagrindinis tikslas – atkurti sąžiningo asmens mokumą. Skolininkas gali atsisakyti viso turimo turto arba atiduoti skolas iš savo uždarbio per 5 metus, o likusi skola, kuri nebus išmokėta per 5 metus, bus nurašyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito