Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 14

Sudegus namui iš draudimo išmokos sulauksite ne visada: štai kokiais atvejais pinigų negausite

Pasitaiko atvejų, kai ugniai nuniokojus apdraustą turtą, žala nėra atlyginama. Nuo nuslėptos informacijos iki patalpų naudojimo ne pagal paskirtį – 15min domėjosi, kokiais dar atvejais pinigai nebūtų išmokami.
Vėsos gatvėje sudegė gyvenamasis namas
Sudegė gyvenamasis namas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Beveik prieš dvejus metus gaisras suniokojo namą Jonavoje, Panerių g. 9, kuris buvo draustas BTA draudimo įmonėje. Vis dėlto po nelaimės išmokos nesulaukta, nes įvykis pripažintas nedraudiminiu.

Nors nukentėjusiosios sūnus Laurynas teisybės ieškojo viešumu, o vėliau ir mindamas teismo slenksčius, teisingumas buvo bendrovės pusėje, kuri šią situaciją regi visiškai kitaip.

Laurynas tvirtino, kad sudegė namas, kuriame jo šeimos nariai gyveno ne vienerius metus, tačiau draudimo bendrovė pabrėžė, kad pastatas buvo apdraustas komercinio turto draudimu – o komerciniam turtui teisės aktai nustato griežtesnius priešgaisrinės saugos reikalavimus, nei gyvenamajam statiniui.

Ekrano nuotr. /Gaisro Jonavoje padariniai
Ekrano nuotr. /Gaisro Jonavoje padariniai

BTA draudimo atstovai tvirtina, kad sprendimas nemokėti draudimo išmokos buvo priimtas tik todėl, kad šių verslo patalpų gaisro priežastimi tapo šiurkštūs priešgaisrinės apsaugos taisyklių pažeidimai – netinkamai įrengta kieto kuro krosnis. Tai 15min patvirtino ir atsakinga institucija Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovai.

Pažeidimai buvo nustatyti remiantis trečiųjų šalių kvalifikuotomis tyrimų išvadomis ir papildomais įrodymais bei patvirtinti teisme.

„Savininkės sūnaus vykdomą viešo spaudimo kampaniją, grįstą šmeižtu bei šantažu, vertiname kaip spaudimą gauti finansinę naudą. Surinkę įrodymus ir ištyrę visas aptariamo įvykio aplinkybes, jį pripažinome nedraudžiamuoju dėl kieto kuro krosnies netinkamo įrengimo ir šiurkščių priešgaisrinės saugos taisyklių pažeidimų, kurie ir tapo gaisro priežastimi“, – 15min komentavo AAS „BTA Baltic Insurance Company“ filialo Lietuvoje Rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovas Boris Jonas Kuzmas.

Tai, kad kiekvienas atvejis po gaisro dėl išmokos nagrinėjamas individualiai, tačiau situacijų, kai ugnies žala gali būti nekompensuojama ar kompensuojama ne visa apimtimi, pasitaiko, 15min patvirtino ir „Lietuvos draudimo“ Turto draudimo rizikų vertintojas Aivaras Tumėnas.

Tuo tarpu draudimo bendrovės „If“ turto draudimo produkto vadovas Tomas Sinkevičius antrino, kad visos draudimo rūšys, tarp jų ir būsto draudimas, kuris kompensuoja nuostolius gaisro atveju, turi nedraudžiamųjų įvykių sąrašą, kuris pateikiamas draudimo taisyklėse.

Taigi kada nutinka taip, kad draudimas neatlygina patirtos dėl gaisro žalos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas