Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Islandija penktą kartą šiais metais apkarpė bazines palūkanas

Su antrąja koronaviruso pandemijos banga kovojančios Islandijos centrinis bankas trečiadienį penktą kartą šiais metais sumažino bazinę palūkanų normą ketvirčiu procentinio punkto iki rekordinių 0,75 proc. ir pablogino šių metų ūkio plėtros prognozes.
Grynieji eurai
Asociatyvi nuotr. / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Reikšmingas COVID-19 atvejų skaičiaus padidėjimas šį rudenį ir sugriežtintos visuomenės sveikatos priemonės susilpnino ekonomikos atsigavimą, kuris prasidėjo trečiąjį ketvirtį po istoriškai didelio antrojo ketvirčio nuosmukio“, – pareiškė centrinis bankas.

Centrinis bankas dabar numato, jog bendrasis vidaus produktas 2020 metais sumažės 8,5 proc., nors dar rugpjūtį buvo prognozuotas 7,1 proc. metinis nuosmukis.

„2021 metais augimas, kaip prognozuojama, taip pat bus silpnesnis“, – pareiškė Islandijos bankas ir nurodė, jog kitąmet ūkio prieaugis sudarys 2,3 proc., o ne rugpjūtį prognozuotus 3,4 procento.

„Ūkio raidos perspektyvos yra itin neaiškios ir pokyčiai ekonomikoje gerokai priklausys nuo tolesnio pandemijos kelio“, – pažymėjo centrinis bankas.

Nuo pandemijos itin smarkiai nukentėjo turizmo sektorius – pagrindinė Islandijos ekonomikos varomoji jėga.

Centrinis bankas skaičiuoja, jog šalyje kitąmet apsilankys 750 tūkst. žmonių, nors anksčiau buvo prognozuota, jog bus sulauktas 1 mln. svečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas