Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanija pasirengusi pristatyti naują šalies ekonomikos gelbėjimo planą

Ispanijos vyriausybė trečiadienį pristatys ekonomikos atkūrimo planą, skirtą ištraukti šalį iš giliausio ekonomikos nuosmukio per pastaruosius dešimtmečius, kurį sukėlė COVID-19 pandemija.
Ispanija
Ispanija / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Ispanija Ekonomika

Pandemija sujaukė nuo turizmo smarkiai priklausomą Ispanijos ekonomiką, o vyriausybė antradienį įspėjo, kad šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet sumenks 11,2 proc., palyginti su ankstesnėmis gegužės mėnesį skelbtomis prognozėmis, numačiusiomis 9,2 proc. nuosmukį.

Pasak vyriausybės, bedarbių lygis šiais metais pasieks 17,1 proc., o valstybės deficitas prilygs 11,3 proc. ekonominės produkcijos.

Šioje niūrioje situacijoje ministras pirmininkas Pedro Sanchezas 11 val. ryto vietos laiku (12 val. Lietuvos laiku) paskelbs savo kairiosios vyriausybės parengto „Atkūrimo ir atsparumo plano“ detales.

Planuojama ekonomikos atsigavimui skirti 140 mlrd. eurų dotacijų ir paskolų forma, kuriuos Ispanija gaus iš istorinio 750 mlrd. eurų vertės gelbėjimo plano, dėl kurio liepos mėnesį susitarė Europos Sąjunga.

„Virusas egzistuoja ir mūsų pareiga yra kovoti su juo iš visų jėgų bei... nukreipti šias pajėgas į istorinį ekonomikos paskatų planą, kad transformuotume savo šalį. Negalime prarasti šios didžiulės galimybės“, – praėjusį mėnesį kalbėjo P.Sanchezas.

P.Sanchezo mažumos vyriausybė susiejo priemonių priėmimą su 2021 metų biudžeto patvirtinimu, kaip būdą spausti mažesnes partijas paremti siūlomą planą.

Numatoma, kad ekonomikos atkūrimo planas skatins investicijas į ekonomikos skaitmeninę transformaciją, perėjimą prie ekologiškesnių energijos šaltinių ir didesnę lyčių lygybę darbe – šių tikslų siekia ir ES.

Recesija

Vyriausybė prognozuoja, kad Ispanijos ekonomika, ketvirta pagal dydį euro zonoje, 2021 metais paaugs 7,2 proc. – daugiausia dėl privataus vartojimo atsigavimo.

Ekonomikos ministrė Nadia Calvino antradienį pareiškė, kad ekonomikos atkūrimo planas gali paskatinti augimą kitais metais būti „2–3 procentiniais punktais daugiau“ nei numatomas „bazinis scenarijus“.

Šių metų antrąjį ketvirtį Ispanija nugrimzdo į recesiją, kai jos ekonomika dėl pandemijos smuko 17,8 proc., o per pirmąjį ketvirtį buvo užfiksuotas 5,2 proc. nuosmukis.

Recesija paprastai apibrėžiama kaip du iš eilės BVP mažėjimo ketvirčiai.

Istorikų teigimu, kad tik 1936–1939 metų Ispanijos pilietinis karas smarkiau paveikė ekonomiką.

Siekdama išvengti masinių atleidimų, vyriausybė per mėnesį išleidžia keturis mlrd. eurų darbuotojų atlyginimų išlaikymo schemai, ypač sektoriuose, kuriuos labai paveikė pandemija, pavyzdžiui, turizmo sektoriuje.

Bandymas atgaivinti ekonomiką vyksta tuo metu, kai Ispanija kovoja su antra COVID-19 užkrato atvejų banga, dėl kurios pareigūnai penktadienio vakarą iš dalies uždarė Madridą ir devynis gretimus miestus.

Ispanija, susidūrusi su vienu didžiausiu protrūkiu, nuo kovo iki birželio pabaigos įvedė griežtą karantiną visoje šalyje, kuris praktiškai sustabdė ekonomiką.

Šiuo metu šalyje dėl COVID-19 jau mirė daugiau nei 32 000 žmonių, o užsikrėtė daugiau nei 800 000 gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai