Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijos valstybės skola 2020 metais pasiekė 1,31 trln. eurų

Ispanijos valstybės skola 2020 metų pabaigoje pasiekė 1,31 trln. eurų – 117,1 proc. nacionalinės produkcijos, parodė trečiadienį paskelbti Ispanijos centrinio banko duomenys, nes vyriausybė skyrė dideles išlaidas kovai su ekonomikos nuosmukiu, kurį sukėlė COVID-19 pandemija.
Valensija, Ispanija
Valensija, Ispanija / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Ispanija Finansai

Vis dėlto ministro pirmininko Pedro Sanchezo vyriausybė skaičiavo, kad valstybės skola 2020 metais pasieks 118,8 proc. šalies produkcijos, palyginti su 95,5 proc. praėjusiais metais.

Skolos augimą daugiausia lėmė tiesioginė pagalba ir įgyvendintos priemonės, skirtos reaguoti į COVID-19 poveikį sveikatai, ekonomikai ir socialinei padėčiai, sakoma Ekonomikos ministerijos pranešime.

Priemonės apėmė paramos schemą gyventojams, atleistiems iš darbo dėl pandemijos. Šios schemos galiojimas neseniai buvo pratęsta iki gegužės, numatant finansinę pagalbą savarankiškai dirbantiems asmenims.

Šių metų vyriausybės biudžete yra numatytos rekordinės išlaidos sveikatos apsaugai ir socialinei priežiūrai, taip pat investicijoms į infrastruktūrą, kurių tikslas – paremti ekonomikos atsigavimą po staigios recesijos.

Ispanijos ekonomika 2020 metais susitraukė 11 proc. – tai yra vienas blogiausių euro zonos rezultatų. Ypač smarkiai nukentėjo turizmo sektorius

Remiantis Ispanijos darbo ministerijos duomenimis, pernai Ispanijoje registruotų bedarbių skaičius šoktelėjo beveik 23 proc. ir siekė šiek tiek mažiau nei 3,9 milijono.

Didžiulės vyriausybės išlaidos, skirtos kovai su koronaviruso pandemija, padidino valstybės skolas visame pasaulyje, tačiau Tarptautinis valiutos fondas (TVF) prognozuoja, kad pasirengimas gali būti vienkartinis įvykis, jei pasaulio ekonomika šiais metais atsigaus tokiu tempu, kaip tikėtasi.

Optimizmas, kad naujosios vakcinos suvaldys pandemiją ir leis atnaujinti ekonominę veiklą, kartu su paramos paketais didžiosiose ekonomikose paskatino TVF padidinti šių metų Ispanijos ekonomikos augimo prognozę iki 5,5 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento