Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Įstatymo spąstai: kaip 18-mečio viešbučio svečio neprileisti prie minibaro?

Sugriežtinus alkoholio kontrolę Lietuvoje, viešbučiai ir restoranai susiduria su aibe naujų galvosūkių. Pavyzdžiui, kaip užtikrinti, kad pilnametis, tačiau alkoholio pagal įstatymą pirkti negalintis viešbučio svečias neištuštintų minibaro?
Viešbučio kambarys
Viešbučio kambarys / 123rf.com nuotr.

Paprastai už viešbučio paslaugas ir prekes, tarkime, vyną ar alų iš kambario šaldytuvo, svečias susimoka jau išsiregistruodamas iš kambario.

Tačiau nuo sausio Lietuvoje alkoholį įsigyti gali tik asmenys, vyresni nei 20-ies metų. Todėl viešbučiai suka galvas, kaip uždrausti 18 ar 19 metų asmenims pasinaudoti kambario minibaru ir ištuštinti ten esančias alkoholio atsargas.

Klausimų sulaukia šimtais

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė pasakojo, kad sulaukia gausybės narių klausimų, kaip elgtis po sausį įsigaliojusių griežtų alkoholio kontrolės ribojimų. Tačiau Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) atsakymais ji nėra itin patenkinta.

„Yra tikrai absurdas dirbti. Departamento paaiškinimas, kad yra protingumo kriterijus, nelabai veikia, nes yra įstatymas parašytas raštu, kuris veikia. Jeigu Vilniuje susitari, tai nereiškia, kad pavyks susitarti regionuose“, – 15min sakė E.Šiškauskienė, kuri buvo susitikusi su departamento atstovais.

Minibare yra alkoholio, o kambaryje gyvena aštuoniolikinis. Ką tada daryt? – klausia viešbučių valdytojai.

Pavyzdžiui, viešbučiai nerimauja, kaip užtikrinti, kad apgyvendinimo įstaigoje apsistojęs 18-metis, tai yra, asmuo, neturintis teisės įsigyti alkoholio, neįsisuktų į viešbučio kambario šaldytuvą.

„Minibare yra alkoholio, o kambaryje gyvena aštuoniolikinis. Ką tada daryt? Yra tokių masė masė įdomių dalykų. Mes ir klausiam departamento, kaip tai įgyvendinti? Jie mums tepasakė, kad yra protingumo kriterijus, bet jo prie įstatymo nepriklijuosi“, – pasakojo E.Šiškauskienė.

Taip pat po 20 valandos, arba po 15 valandos sekmadienį, viešbučiams draudžiama savo klientams į kambarį kartu su vakariene atnešti šampano arba vyno butelį, nebent patiektų jį išpilstytoje taroje.

Kitas didelis galvos skausmas – informacijos pateikimas feisbuke.

„Daug mažų restoranų neturi savo interneto puslapio, ir jų visa reklama yra feisbuko paskyroje. Feisbukas priskyrė Lietuvą prie negeriančių šalių, beveik prie arabų, ir, jeigu aš reklamuoju dienos pietus, o jūs nufotografuosit juos su alaus bokalu ir nusiųsit draugei su prierašu „kaip skaniai pavalgiau“, tai jie iškart blokuos puslapį, nes tai jau yra alkoholio reklama. Mažam verslui tai yra peilis – viskas, jis nebeegzistuoja. Kiekvieną dieną lenda vis naujos situacijos“, – pridūrė E.Šiškauskienė.

Prievaizdai konkrečių patarimų neturi

NTKAD šįsyk, kaip ir dažnai, aiškindamas nuo sausio įsigaliojusį įstatymą, ragina vadovautis protingumo kriterijumi.

NTAKD nuomone, viešbučių administracijai visais atvejais yra žinomas jų klientų amžius, todėl šie ūkio subjektai turi visas organizacines galimybes užtikrinti šio reikalavimo laikymąsi.

Specialistai 15min aiškino, kad viešbučiai turi užtikrinti alkoholinių gėrimų neprieinamumą asmenims, jaunesniems nei 20 metų.

„Kaip ir anksčiau, taip ir dabar ūkio subjektai, prekiaujantys alkoholiniais gėrimais, privalo imtis efektyvių ir teisėtų priemonių, kurios užtikrintų, kad jų valdomose prekybos vietose alkoholiniai gėrimai nebūtų parduodami jaunesniems, nei leistino amžiaus, asmenims. Viešbučiai ir jų kambarių minibaruose vykdoma prekyba alkoholiniais gėrimais šiuo atveju nėra išimtis – viešbučio administracijos pareiga veiklą organizuoti taip, kad jaunesni nei 20 metų klientai neturėtų galimybės įsigyti alkoholinių gėrimų“, – aiškino specialistai.

NTAKD nuomone, viešbučių administracijai visais atvejais yra žinomas jų klientų amžius, todėl šie ūkio subjektai turi visas organizacines galimybes užtikrinti šio reikalavimo laikymąsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos