Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 18

IT darbuotojų aukso amžius baigėsi: pabaigę tik kursus į traukinį jau nebespėjo

Pagal atlyginimų dydį IT darbuotojai vis dar išlieka geidžiamiausia profesija, tačiau aukso amžius šios profesijos atstovams baigėsi. Įdarbinimo ekspertai teigia, kad pradedančiųjų, o ypač neseniai persikvalifikavusių IT specialistų, įmonės jau nepageidauja, o ir patyrusiųjų samdymas ir atlyginimų augimas sulėtėjęs. Vis dėlto geri specialistai vis dar uždirba ir po kelis tūkstančius eurų per mėnesį.
Programavimas
Programavimas / 123RF.com nuotr.

Startuolio „Deepfin“ vadovas Algirdas Šakmanas pamena, kad prieš metus patyrę programuotojai prašydavo mažiausiai 3 tūkst. eurų „į rankas“ atlyginimo, o dažnu atveju – ir kur kas daugiau.

Tad pradėjęs lyginti Lietuvos IT sektoriaus darbuotojų atlyginimus su, pavyzdžiui, Italijos specialistais, verslininkas nustebo – geri programuotojai ten uždirbo 1400-2000 eurų „į rankas“.

„Lietuvoje IT sektoriuje atlyginimai – 30-50 proc. didesni. <...> Vidinis jausmas buvo, kad tu nesi tikras, ar tai tau apsimoka, nesi tikras, ar tie žmonės sugeneruoja tiek vertės, kiek privalai mokėti dėl rinkos sprendimo“, – pasakojo A.Šakmanas.

Tačiau tiek verslininkas, tiek darbo rinkos ekspertai pastebi, kad situacija keičiasi – IT sektoriaus darbuotojų atlyginimai jau tiek nebeauga, o samdymo tempai – sulėtėjo.

„Jei prieš gerus metus IT darbo skelbimai pagal pasiūlymų kiekį būdavo nuolat pirmoje vietoje, nes per mėnesį sukdavosi apie 800 darbo skelbimų, tai pastaruoju metu sulaukiama apie 400 IT srities darbo pasiūlymų per mėnesį. Jie jau nebe pirmoje vietoje – ten iškilo gamyba, klientų aptarnavimas“, – 15min tvirtino darbo skelbimų paieškos portalo „CV-Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė.

Personalo atrankos kompanijos „CV-Online” marketingo vadovė Rita Karavaitienė
Personalo atrankos kompanijos „CV-Online” marketingo vadovė Rita Karavaitienė

Sunkiausia – persikvalifikavusiems

IT darbuotojų samdos piku ekspertai vadina 2022-uosius, o nuo 2023-čiųjų jau stebi lėtėjančius tempus. Labiausiai sumažėjęs poreikis atsiliepė darbuotojams, kurie, suvilioti didelių algų, nusprendė persikvalifikuoti iš kitų sričių, lankė kursus, tačiau dar nespėjo įgauti patirties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas