Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

IT specialistams atlyginimai ėmė augti lėčiau: kas vyksta?

Šiemet informacinių ir komunikacinių technologijų sektoriuje pastebimas atlyginimų augimo sulėtėjimas, atskleidžia „Figure Baltic Advisory“ atlikto tyrimo Lietuvoje duomenys. Nors specialistų trūkumo problema niekur nedingo, vidutinis atlygio augimas buvo net 4,2 proc. mažesnis nei pernai. Teigiama, kad tai gali būti ilgai laukto atvėsimo IT sektoriuje požymis, rašoma „Figure Baltic Advisory“ pranešime spaudai.
Informacinės technologijos
Informacinės technologijos / Sigmund All / Unsplash nuotr.

Kaip pastebi „Figure Baltic Advisory“ atlygio konsultantas Povilas Blusius, darbo užmokestis šiame sektoriuje, kaip įprasta, auga solidžiai, tačiau lėtesniu tempu nei pastaruosius keletą metų.

„Pastebime lėtėjimo ir savikorekcijos požymius. Šiais metais darbo užmokestis didėjo 91 proc. sektoriaus darbuotojų, kai 2023 m. tokiu metu darbo užmokestis didėjo 93 proc. darbuotojų. Palyginti su praėjusiais metais, vidutinis darbo užmokesčio augimo tempas taip pat sulėtėjo: šiemet jis siekia 8,6 proc., kuomet pernai buvo 12,8 proc.“, – teigia P.Blusius.

2024 m. birželio mėn. atliktame tyrime analizuoti 18 tūkst. informacinių ir komunikacinių technologijų sektoriaus darbuotojų atlygio duomenys.

Pastebimi ir kiti rinkos atšalimo ženklai

Atlygio ekspertas pastebi, kad naujų darbuotojų samdymas siūlant jiems didesnius nei ilgamečių darbuotojų atlyginimus – įprasta praktika jau penkerius metus. Pasak jo, ši tendencija susiformavo dėl augančios konkurencijos, kai specialistų paklausa – itin didelė, o pasiūla – išsekusi.

„Vis dėlto, nepaisant to, kad talentų trūkumas ir toliau išlieka aktualia problema, stebimi rodikliai atskleidžia rodo, kad tendencija naujokams mokėti tokius pat ar net didesnius atlyginimus nei ilgiau dirbantiems kolegoms toliau išsikvepia. Pastebime ir tai, kad darbo skelbimuose pateikiami atlygio rėžiai taip pat kasmet vis labiau artėja prie realių, šiuo metu rinkoje mokamų vidutinių atlygių, nors dar prieš keletą metų skelbimuose siūlomi atlygiai dažnai buvo 20–30 proc. didesni“, – sako „Figure Baltic Advisory“ vyriausiasis konsultantas.

Talentams – išskirtinis dėmesys

Kaip teigia P.Blusius, dėl ne ilgalaikio darbuotojų trūkumo, įmonės turimus talentus išlaikyti bando įvairiausiais būdais. Tą rodo tiek atlygio peržiūrų praktika, tiek itin lanksčios darbo sąlygos, tiek papildomų naudų krepšelio turinys.

„IT sektorius pasižymi nuotolinio ir lanksčiai organizuojamo darbo galimybėmis. Šias naudas savo darbuotojams siūlo praktiškai visos tyrime dalyvavusios organizacijos. Daugiau nei 80 proc. šio sektoriaus darbdavių darbuotojams suteikia papildomas apmokamas atostogų dienas, organizuoja įvairius renginius, siūlo maistą ir gėrimus darbo vietoje, apmoka automobilio stovėjimo išlaidas“, – priduria specialistas.

Kam atlygiai augo sparčiausiai?

Pagal birželio mėnesį atlikto tyrimo rezultatus, sparčiausiai atlyginimai kilo jaunesniųjų projektų vadovų, jaunesniųjų programuotojų ir duomenų analitikų, taip pat informacijos saugos ir žmogiškųjų išteklių vadovų pozicijose.

„Spartesnis procentinis atlygio augimas jaunesniųjų specialistų gretose yra įprastas, kadangi čia atlygiai mažesni, tuo tarpu, kai sąrašo viršuje matome vyresniųjų specialistų arba vadovų pozicijas, tai dažniausiai indikuoja didesnę rinkos paklausą arba darbuotojų trūkumą“, – aiškina specialistas.

2024 m. birželio 1 d. IT sektoriaus bazinio darbo užmokesčio mediana buvo 4252 Eur prieš mokesčius, o metinis darbo užmokestis, įskaitant priedus už veiklos rezultatus, 52 318 Eur.

Pokyčiai – jau kitąmet

Skaičiuojama, kad IT sektoriuje per pastarąjį dešimtmetį, išskyrus 2020 ir 2021 metus, vidutiniai metiniai atlygio augimo rodikliai siekė nuo 8 iki 13 proc., o kai kurioms konkrečioms pareigybėms atlygis per metus vidutiniškai augdavo po 20, 30 ar net 40 proc.

Tyrimo autorių teigimu, tokios spartos augimas, kurio pagrindinė priežastis yra specialistų trūkumo nulemta konkurencija, nėra nei tvarus verslo atžvilgiu, nei naudingas vartotojams. Taip yra todėl, kad augant įmonių sąnaudoms, ženkliai auga ir IT paslaugų kainos.

„Vidutinis 5–6 proc. augimas yra ne tik tvaresnis ilgalaikėje perspektyvoje, bet ir artimesnis bendrosios šalies rinkos augimo spartai“, – aiškina P.Blusius.

99 proc. tyrime dalyvaujančių įmonių per ateinančius 12 mėnesių planuoja didinti darbuotojų bazinį mėnesinį atlyginimą, o 77 proc. – didinti darbuotojų skaičių. Prognozuojama, kad per šį laikotarpį atlygis sektoriuje vidutiniškai augs 6,7 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?