Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Italija sieks 2 proc. BVP deficito lygio 2019-aisiais, pareiškė ministras pirmininkas

Italijos valdžios sektoriaus deficitas „turi visas galimybes“ 2019-aisiais pasiekti 2,04 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) deficitą – lygį, kuris padėtų išvengti Europos Sąjungos (ES) drausminių procedūrų, antradienį pranešė šalies ministras pirmininkas Giuseppe Conte.
Italija ir Europos sąjunga
Italija ir Europos sąjunga / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

„Neatsiliekame nuo prognozių, kurias padarėme, – žurnalistams Briuselyje kalbėjo G.Conte. – Dar prisiminsite garsųjį 2,04 proc. BVP deficito lygį 2019 metais – mums puikiai sekasi.“

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Italijos premjeras Giuseppe Conte
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Italijos premjeras Giuseppe Conte

Roma ir Briuselis susitarė dėl 2,04 proc. BVP deficito lygio gruodžio mėnesį, tačiau Italijos vyriausybė kovą buvo priversta padidinti prognozę iki 2,4 procento.

Pirmadienį įvykusiame biudžeto posėdyje ministrų kabinetas paskaičiavo, kad šiais metais valstybės biudžetas gaus maždaug 6,24 mlrd. eurų papildomų pajamų, o išlaidos turėtų padidėti tik papildomais 130 mln. eurų.

Be to, dėl mažesnės nei tikėtasi paklausos buvo užšaldyta didžiulė pinigų suma, skirta ankstyvo išėjimo į pensiją išmokoms bei išmokoms skurstantiems.

Taigi bendras šių metų deficitas bus apie 7,6 mlrd. eurų mažesnis nei tikėtasi, pirmadienį pranešė ministrų kabinetas.

„Geriausias dalykas yra tai, jog galime pranešti Italijos žmonėms, jog nemažiname socialinių ar kitų išlaidų – tai yra papildomos pajamos, – pridūrė G. Conte. – Mes apdariai įvertinome kai kuriuos elementus... tai yra mūsų atnaujinti vertinimai.“

Birželio 20 dieną G. Conte jau buvo pranešęs, kad Roma šiais metais pasieks 2,1 proc. deficito santykį, nors Europos Komisija prognozuoja 2,5 proc. siekiantį ketvirto pagal dydį Europos ūkio BVP deficitą.

Italijos finansų ministras Giovanni Tria pareiškė, jog vyriausybė mano, kad šalies biudžetas „visiškai atitinka Stabilumo ir augimo pakto taisykles“, pagal kurias ES valstybės narės turi nuosekliai mažinti savo deficitą ir siekti ilgalaikio subalansuoto biudžeto.

„Priimtos priemonės kuria sąlygas, kurios nepateisina perviršinio deficito procedūros inicijavimo prieš Italiją“, – pridūrė ministras.

Birželio pradžioje Briuselis oficialiai įspėjo Italiją dėl blogėjančio deficito ir didėjančios skolos bei pradėjo perviršinio deficito procedūrą, dėl kurios šalis rizikuoja sulaukti precedento neturinčios baudos, kuri gali siekti daugiau kaip 3,0 mlrd. eurų.

Sprendimą dar turi patvirtinti ES valstybės narės.

Spalio mėnesį Europos Komisija atmetė išlaidų biudžetą, kurį pateikė Italijos koalicinė vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas