Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įvedus kasos aparatus iš turgų traukiasi ir prekybininkai, ir „šešėlis“

Maisto produktais turgavietėse prekiaujančius smulkiuosius verslininkus pernai pavasarį privertus dirbti su kasos aparatais, akivaizdžiai matyti, jog šešėlis iš turgaus traukiasi, tvirtina Valstybinė mokesčių inspekcija ir ekonomistai.
Kasos aparatas
Kasos aparatas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Tačiau prekiautojų atstovai sako, kad turgus tuštėja, o galo su galu nesuduriantys prekeiviai išvyksta iš šalies, penktadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

Tiksliai įvertinti, kokią naudą šalies biudžetui atnešė reikalavimas turgavietėse dirbantiems maisto produktų pardavėjams nuo praėjusių metų gegužės 1-osios naudotis elektroniniais kasos aparatais, Valstybinė mokesčių inspekcija galės gegužę, kai prekybininkai pateiks 2011 metų gyventojų pajamų mokesčio deklaracijas.

Tačiau inspekcijos viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas sako, kad jau šiandien aišku, jog tokių prekeivių apskaitomos pajamos išaugo. „Nustačius prievolę prekybos maisto produktais pajamas apskaityti aparatais, apskaitomos prekybininkų pajamos padidėjo vidutiniškai trečdaliu, o kai kurių konkrečių prekeivių – net keletą kartų“, – pajamų apskaitymo stebėsenos duomenis apibendrina A. Klerauskas.

„Swedbank“ vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio vertinimu, kasos aparatų įvedimo turguose poveikis viršijo analitikų lūkesčius.

Naujausi pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijų ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenys, anot jo, taip pat liudija apie padidėjusią legaliai parduodamos mėsos realizaciją. „Remiantis PVM deklaracijų duomenimis, įmonės, priskirtinos mėsos sektoriui, pernai gegužę-lapkritį, palyginti su analogišku 2010 metų laikotarpiu, deklaravo 30,8 mln. litų, arba 18,9 proc. į biudžetą mokėtino PVM, apskaičiuoto nuo vidaus rinkoje realizuotų prekių, daugiau. O vidutiniai tokių įmonių mėnesio pardavimai po 2011 metų gegužės 1 dienos, palyginti su tų pačių metų sausio-balandžio mėnesiais, išaugo 24 proc.“, – skaičiuoja A. Klerauskas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenys rodo, kad pernai sausį-lapkritį įvežamos iš kitų Europos Sąjungos šalių į Lietuvą mėsos ir jos gaminių kiekiai, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2010 metais, padidėjo 9 proc.

„Swedbank“ vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio vertinimu, kasos aparatų įvedimo turguose poveikis viršijo analitikų lūkesčius.

Prekeivių atstovai sako, kad dėl spendimo įvesti kasos aparatus turguose sumažėjo prekeivių, krito mėsos prekybos apyvarta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas