Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įvertino „Sodros“ tvarką dėl skolų išieškojimo: „Čia – sąžinės ir teisės konfliktas“

Apie „Sodroje“ besikaupiančias skolas kai kurie užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai sužino tik tada, kai pamato banko sąskaitoje nuskaitytas lėšas. Be to, yra atveju, kai paklojama daugiau pinigų nei įprasta – vienos 15min aprašytos moters piniginę patuštino ir privalomasis sveikatos draudimas (PSD), ir mokestis už medicinines paslaugas. Šią situaciją įvertino teisininkai.
„Sodra“
„Sodra“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min jau rašė apie užsienin gyventi ir dirbti išvykusią lietuvę, kuri visą tą laikotarpį nemokėjo „Sodrai“ PSD įmokų, mat manė, jog užtenka tik nustoti jas mokėti ir sveikatos draudimu asmuo nebedraudžiamas. Kad skola kaupiasi, ji net nenutuokė.

Remdamasi savo logika, grįždavusi į Lietuvą, ji už medicinines paslaugas susimokėdavo pati, tačiau sausio 31 d. išvydo tai, ko nesitikėjo – „Sodra“ iš jos sąskaitos nuskaitė 524 eurus. Ši suma – per visus 2023-uosius susidariusi PSD skola.

Tad dabar ji yra susimokėjusi ir PSD, ir už medicinines paslaugas, kurias būtų gavusi nemokamai, jei PSD įmokas būtų mokėjusi laiku.

„Sodra“ paaiškino, kad moteris privalėjo deklaruoti išvykimą iš Lietuvos, tada PSD įmokų mokėjimo pareiga būtų nutraukta. Kadangi tai nebuvo padaryta, įmokos toliau skaičiuotos. Šios įmokos siekia 6,98 proc. minimalios mėnesinės algos (MMA) dydžio.

Įstaiga taip pat nurodė, kad apie įmokų skolą ir numatomą pinigų išieškojimą gyventojai yra informuojami, tačiau jie turi būti prisijungę prie „Sodros“ paskyros internete, taip pat joje nurodę kontaktus, pažymėję, kokiu būdu nori gauti pranešimus. Kadangi moteris to nebuvo padariusi, įspėjimų ji negavo.

Advokatas Remigijus Rinkevičius 15min teigė, kad tokius atvejus jis girdintis ne pirmąkart. Išeitis šiuo atveju tėra viena – asmuo turi pateikti gyvenimą, darbą ir mokėtus mokesčius užsienyje patvirtinančius dokumentus. Tada „Sodra“ sumažins skolą ir grąžins dalį arba net visus nuo sąskaitos nuskaitytus pinigus.

Ar „Sodra“ neturi kitų galimybių įspėti žmogų, jeigu jis nebuvo prisijungęs prie „Sodros“ interneto paskyros ir nurodęs joje kontaktų?

„Turi, bet „Sodra“ to neprivalo daryti. Kažkada „Sodra“ man taip ir buvo pasakiusi, kad gali, bet neprivalo, o kadangi neprivalo, tai paėmė, nuskaičiavo pinigus ir tiek“, – pasakojo advokatas.

„Ellex“ asocijuotoji teisininkė Gintarė Taluntytė pabrėžė, kad „Sodrai“ teisė priverstinai išieškoti nesumokėtas įmokas yra tiesiogiai suteikta Sveikatos draudimo ir Socialinio draudimo įstatymais. Ji pateikia mokėjimo reikalavimą per Registrų centro administruojamą Piniginių lėšų apribojimo informacinę sistemą (PLAIS), kad skola iš gyventojo sąskaitos būtų nuskaityta.

„Tad nėra taip, kad „Sodra“ veikia savavališkai ar be įgaliojimų išieško įmokas iš gyventojų sąskaitų“, – 15min komentavo ji.

Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Pinigai
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Pinigai

Kaip pasakojo teisininkė, pasitaiko ir tokių atvejų, kad iš užsienio grįžtantys žmonės pirmiausia susimoka susikaupusias PSD įmokas ir tuomet apsilanko pas gydytojus, kad gydymą gautų nemokamai.

G.Taluntytė paminėjo ir tai, kad, pagal įstatymus, „Sodra“ turi teisę skaičiuoti delspinigius, tačiau šiuo atveju „Sodra“, tikėtina, to nedarė. Pasak jos, dažnai įvairios institucijos delspinigius skaičiuoja įstaigoms, darbdaviams, o fiziniams asmenims to netaiko.

R.Rinkevičius teigė suprantantis, kad visa tai gyventojo atžvilgiu atrodo nesąžininga, bet, anot jo, daugelis valstybės institucijų ir valdžioje esančių asmenų veikia tiesiog įgaliojimų ribose.

„Jeigu jiems nenumatyta ko nors padaryti papildomai, jie to ir nedaro, tad šiuo atveju neieško kitų būdų informuoti žmonių apie skolas. Bet to nedarydami jie nieko nepažeidžia. O kad tai nepilietiška, deja, taip, bet pas mus daug tokių pavyzdžių aplink. Čia – sąžinės ir teisės konfliktas. Ir nieko dėl to neįmanoma padaryti“, – kalbėjo R.Rinkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas