Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas: susitarimas dėl JAV skolos „lubų“ turėtų būti pasiektas netrukus

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį sakė, kad demokratų ir respublikonų derybininkai netrukus turėtų susitarti dėl JAV skolos „lubų“.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„[Susitarimas] labai arti ir aš esu nusiteikęs optimistiškai, – reporteriams Baltuosiuose rūmuose sakė J.Bidenas. – Tikiuosi, iki šio vakaro sužinosime, ar galime turėti susitarimą.“

Nors apie oficialų pranešimą neužsiminta, J.Bideno komentaras yra kol kas aiškiausias ženklas, kad Vašingtone vykstanti drama galėtų netrukus baigtis ir vyriausybė galės skolintis bei išvengti skolinių įsipareigojimų nevykdymo, dėl kurio tikriausiai kiltų recesija ir būtų supurtyta pasaulio ekonomika.

Anksčiau JAV iždo sekretorė Janet Yellen, sakė, jog ta diena, kai vyriausybei baigsis lėšos, jei ji negalės skolintis, dabar yra birželio 5-oji, o ne birželio 1-oji. Tačiau J.Yellen įspėjo, jog termino pratęsimas nekeičia fakto, kad klausimą būtina spręsti skubiai.

„Laukimas iki paskutinės minutės... gali rimtai pakenkti verslui ir vartotojų pasitikėjimui, padidinti trumpalaikio skolinimosi kaštus mokesčių mokėtojams ir neigiamai paveikti Jungtinių Valstijų kredito reitingus“, – sakė ji laiške Atstovų Rūmų pirmininkui, respublikonui Kevinui McCarthy.

Kaip sakoma nepatvirtintuose JAV žiniasklaidos pranešimuose, susitarimas turėtų apimti vyriausybės skolinimosi įgaliojimų pratęsimą dvejiems metams. Tai reikštų, kad dabartinė drama nepasikartotų iki 2024-ųjų prezidento rinkimų.

Tačiau demokratai turėtų pasiūlyti nuolaidų dėl respublikonų reikalavimų apriboti išlaidas socialinei apsaugai ir kitoms vidaus politikos programoms.

K.McCarthy reporteriams sakė, kad derybose padaryta pažangos, bet pridūrė: „Niekas nėra sutarta, kol nesutarta.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas