Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas sveikina milžinišką puslaidininkių gamybos projektą Arizonoje

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį atvyko į Arizoną švęsti Taivano puslaidininkių gamyklos plėtros projekto, kurį pavadino įrodymu, kad Jungtinės Valstijos pagaliau vaduojasi iš pavojingos priklausomybės nuo šių svarbių komponentų užsienio gamintojų.
JAV prezidentas Joe Bidenas
JAV prezidentas Joe Bidenas / „AP“/„Scanpix“

„Amerikos pramonė sugrįžo, draugai... Amerikos pramonė sugrįžo“, – pareiškė JAV lyderis Finikse esančioje gamykloje, kurioje jį lydėjo aukšto rango politiniai sąjungininkai ir verslo pasaulio galiūnai, įskaitant „Apple“ generalinį direktorių Timą Cooką ir „Micron“ vadovą Sanjay Mehrotra.

Šis puslaidininkių milžinės TSMC projektas turėtų gerokai padėti Jungtinėms Valstijoms pasiekti savo tikslą atsikratyti priklausomybės nuo gamyklų, veikiančių užsienio šalyse, visų pirma Taivane, kurį nori užvaldyti Kinija.

„Taiwan Semiconductor Manufacturing Company“ (TSMC) paskelbė ketinanti iki 2026 metų Finikse pastatyti antrąją gamyklą. Bendrovės investicijos į šį gamybos kompleksą, kuriame galiausiai būtų gaminama apie 600 tūkst. mikroschemų per metus, padidės nuo 12 mlrd. iki 40 mlrd. JAV dolerių (38 mlrd. eurų).

„Prieš daugiau kaip 30 metų Amerikai teko daugiau kaip 30 proc. pasaulio lustų gamybos. Po to kažkas nutiko“, – sakė J. Bidenas, vienu iš pagrindinių savo kadencijos prezidento poste tikslų vadinantis JAV pramonės atgaivinimą.

„Amerikos pramonė, mūsų ekonomikos pagrindas, ėmė silpti. Bendrovės perkėlė darbo vietas į užsienį. Šiandien mes gaminame tik apie 10 proc. pasaulio lustų, nors pirmaujame pasaulyje mokslinių tyrimų ir projektavimo srityse.“

Kai veiks abi gamyklos, bus sukurta apie 10 tūkst. darbo vietų aukštųjų technologijų srityje, paskelbė TSMC.

Baltųjų rūmų Nacionalinės ekonomikos tarybos vadovas Brianas Deese'as reporteriams pareiškė, kad „ši tiesioginė užsienio investicija bus didžiausia Arizonos istorijoje ir viena didžiausių JAV istorijoje“.

TSMC valdybos pirmininkas Markas Liu projektą pavadino „milžinišku žingsniu į priekį siekiant padėti JAV sukurti gyvybingą puslaidininkių ekosistemą“.

Didžiąją dalį mikroschemų JAV šiuo metu gauna iš užsienio. Nors didžioji dalis lustų gamyklų veikia patikimų JAV sąjungininkų Azijoje valstybėse, vien tiekimo atstumas ir ypač geopolitinė įtampa dėl Taivano verčia JAV vyriausybę ir tokias bendroves kaip „Apple“ nerimauti.

„Praktiškai kiekviena didelė technologijų bendrovė, įskaitant automobilių gamintojus ir visas technologijas naudojančias bendroves, bijo, kad kažkas nutiks tarp Taivano ir Kinijos. Todėl taip masiškai skubama perkelti gamybą iš šių dviejų šalių“, – pareiškė technologijų analitikas Robas Enderle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas