Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Powellas: FRS gali jau šiemet pradėti mažinti skatinimo apimtis

JAV federalinio rezervo sistema (FRS) gali jau šiemet pradėti mažinti skatinimo apimtis, pareiškė JAV centrinio banko vadovas Jerome‘as Powellas.
Jerome'as Powellas
Jerome'as Powellas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Džekson Houle kasmet rengiamame ekonominiame simpoziume kalbėjęs pareigūnas pakartotinai pareiškė manąs, kad pastaruoju metu stebimas infliacijos kilimas yra laikinas reiškinys.

Tačiau jis patikino, jog tuo atveju, jeigu infliacija tebebus didelė, FRS neabejotinai imsis veiksmų kainų spaudimui sumažinti.

Jis taip pat pabrėžė, kad centrinis bankas neskuba didinti bazinės palūkanų normos, nepaisydamas laikino infliacijos spaudimo.

Dauguma FRS pinigų politiką formuojančio Federalinio atvirų rinkų komiteto (FOMC) narių pritaria idėjai, kad centrinis bankas galėtų pradėti mažinti turto pirkimo apimtį, kuri šiuo metu sudaro 120 mlrd. JAV dolerių per mėnesį.

J.Powellas pareiškė, kad tarp šių narių yra ir jis.

„Neseniai įvykusiame FOMC posėdyje aš, kaip ir dauguma dalyvių, laikiausi nuomonės, jog tuo atveju, jeigu ekonomika apskritai vystysis taip, kaip tikimasi, būtų tikslinga jau šiemet pradėti mažinti turto pirkimo tempą“, – pažymėjo jis.

Tai pirmas kartas, kai J.Powellas viešai išreiškė savo asmeninę nuomonę šiuo klausimu, rašo agentūra „MarketWatch“.

„Manau, kad infliacija išlaikė „tolesnės reikšmingos pažangos“ testą. Taip pat stebima akivaizdi pažanga siekiant didžiausio užimtumo“, – pareiškė FRS vadovas.

2020 metų gruodį FOMC pareiškė, kad investicijos į vyriausybės obligacijas, kurioms skiriama mažiausiai 80 mlrd. JAV dolerių per mėnesį, ir investicijos į hipotekos vertybinius popierius, kurioms skiriama mažiausiai 40 mlrd. JAV dolerių per mėnesį, bus tęsiamos tol, „kol bus padaryta reikšminga pažanga siekiant komiteto tikslų, susijusių su didžiausiu užimtumu ir kainų stabilumu“.

Liepos pabaigoje įvykusiame posėdyje komiteto atstovai pareiškė, kad infliacijos požiūriu „reikšmingos pažangos“ kriterijus buvo įvykdytas, o su padėtimi darbo rinkoje susijęs kriterijus gali netrukus būti įvykdytas.

Penktadienį J.Powellas pareiškė, kad FRS „kruopščiai vertins gaunamus duomenis ir kylančią riziką“.

Jis taip pat pažymėjo, kad JAV ekonomikos atsigavimo tempas pranoksta lūkesčius.

„Nors delta atmaina kelia trumpalaikę riziką ekonomikai, yra gerų tolesnio judėjimo link didžiausio užimtumo perspektyvų.“

Prekybos departamento kiek anksčiau penktadienį paskelbti duomenys parodė, kad JAV vartotojų kainų indeksas (t. y. asmeninio vartojimo išlaidų (PCE) kainų indeksas) liepą, palyginti su ankstesniu mėnesiu, paūgėjo 0,4 proc., o jo metinis prieaugis sudarė 4,2 proc. ir buvo didžiausias nuo 1991 metų.

Pasak J.Powello, tokio lygio infliacija „kelia nerimą“.

Tačiau jis pabrėžė, jog tam tikri veiksniai leidžia spėti, kad padidėjusi infliacija „greičiausiai bus laikina“.

FRS vadovo teigimu, infliacijos šuolį lėmė gana „siaura prekių ir paslaugų grupė“, o vien ilgalaikio vartojimo prekės metinę infliaciją padidino maždaug 1 procentiniu punktu.

Anot jo, infliacijos rodikliai, neįskaitant tam tikrų labiau kintančių kainų, apskritai yra artimi 2 procentams. Be to, JAV centrinio banko vadovas pareiškė nematąs jokių kainų ir atlyginimų spiralės, kuri galėtų dar paskatinti infliaciją, požymių.

J.Powellas taip pat pažymėjo, kad pinigų politikos griežtinimas dabar galėtų tapti „itin kenksminga“ klaida. Tačiau tuo atveju, jeigu nuoseklus infliacijos kilimas taps rimta problema, FOMC „būtinai reaguos“, pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai