Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos ekonomika pernai traukėsi pirmą kartą nuo 2009-ųjų

Japonijos ekonomika 2020 metais traukėsi pirmą kartą per daugiau nei dešimtmetį, smarkiai nukentėjusi nuo koronaviruso pandemijos, tačiau nuosmukis buvo mažesnis, nei skaičiuota iš pradžių, tuo tarpu metai baigti geresniais rezultatais dėl išaugusio eksporto ir didžiulės vyriausybės paramos.
 Japonijoje per pandemiją ne padaugėjo, o sumažėjo streso
Japonija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vis dėlto analitikai perspėjo, kad artimiausio laikotarpio perspektyvos gali būti ne tokios sklandžios, nes nauji dėl COVID-19 įvesti apribojimai slopina vidaus vartojimą, o sienos vis dar tebėra uždarytos turistams, likus vos šešiems mėnesiams iki numatytos olimpinių žaidynių pradžios.

Trečioji pagal dydį pasaulio ekonomika praėjusiais metais susitraukė 4,8 proc. ir tai buvo pirmasis metinis susitraukimas nuo 2009 metų, pačioje pasaulio finansų krizės įkarštyje.

Visgi šis rodiklis buvo geresnis, nei prognozavo „Bloomberg“ apklausti analitikai. Nuosmukį sušvelnino spartus atsigavimas spalio–gruodžio mėnesiais, kuomet ekonomika ūgtelėjo 12,7 proc. metine išraiška, palyginti su ankstesniu ketvirčiu.

Nuo koronaviruso pandemijos pradžios vyriausybės skatinamosios priemonės, siekusios maždaug 3 trln. JAV dolerių, suteikė esminę paramą šalies ekonomikai.

Pranešimas apie mažesnį nei tikėtasi nuosmukį paskatino Tokijo akcijų indekso „Nikkei 225“ ūgtelėjimą daugiau nei 1 proc. ir leido pirmą kartą per daugiau nei tris dešimtmečius viršyti 30 000 punktų ribą.

Kaip ir visas pasaulis, Japonija praėjusių metų pradžioje susidūrė su staiga recesija, nes griežtos ribojamosios priemonės sustabdė ekonominę veiklą, o 2019 metais įvestas vartojimo mokestis dar labiau sumažino išlaidas.

Naujų COVID-19 atvejų skaičiaus augimo lėtėjimas leido verslui atsigauti antroje pusėje, o prie ekonomikos atsigavimo prisidėjo vidaus paklausa ir grynasis eksportas, pranešė ministrų kabinetas ir pridūrė, kad išlaidos būstui ir įmonių investicijos ėmė atsigauti.

Visgi gruodžio pabaigoje infekcijų skaičius pradėjo didėti, priversdamas vyriausybę vėl įvesti nepaprastąją padėtį didelėje šalies dalyje, įskaitant Tokiją ir Osaką.

Pasak analitikų, tai reiškia neraminančią 2021 metų pradžią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas