Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jauniausioji Z karta – itin aktyvūs investuotojai. Kokias turto klases jie renkasi?

Europa išgyvena pradedančiųjų investuotojų šuolį, nes į finansų pasaulį žengia jauniausia Z karta, pasaulį išvydusi prasidėjus trečiajam tūkstantmečiui. Investuoti ji pradeda itin anksti, kaip nė viena karta iki šiol. Daugiau kaip 45 milijonus privačių klientų pasaulyje ir 550 tūkst. Lietuvoje turinčios „Revolut“ programėlės duomenys atskleidžia, kur investuoti renkasi jaunimas visoje Europoje, tarp jų – ir lietuviai, rašoma „Revolut“ pranešime spaudai.
Investavimas
Investavimas / 123RF.com nuotr.

Jauni 18-34 m. investuotojai pirmąjį šių metų pusmetį sudarė 62 proc. visų per programėlę investuojančių Europoje dalį. Investuojančių jaunų žmonių Lietuvoje dar šiek tiek daugiau – net 65 proc. Tai – vienas aukščiausių rodiklių Europoje, dar daugiau jaunų investuotojų buvo tik Belgijoje (72 proc.), Nyderlanduose (70 proc.), Italijoje (69 proc.). 1 iš 4 Europos klientų, pradėjusių investuoti su „Revolut“ 2024 m. pirmąjį pusmetį, sakė, kad jie yra naujokai investuojant, Lietuvoje – vienas iš penkių.

Populiariausi – lankstūs pinigų fondai ir JAV akcijos

Kaip atrodo jauno, 18-34 m. amžiaus investuojančio lietuvio portfelis? Daugiau nei pusę jo (54 proc.) sudarė investicijos į pinigų rinkos fondus (lankstieji pinigų fondai), 20 proc. – JAV akcijos, 12 proc. – biržoje prekiaujami fondai (ETF), 11 proc. – obligacijos, dar 3 proc. – Europos bendrovių akcijos. Vidutinė visų amžiaus kategorijų lietuvio portfelio vertė pirmąjį pusmetį viršijo 4200 eurų (Europos vidurkis – 4070 eurų); jauniausių 18-24 m lietuvių portfelis siekė 780 eurų, o 25-34 m. amžiaus – jau 2086 eurus.

Tarp 18-34 m. amžiaus investuotojų liepą Lietuvoje populiariausios buvo JAV lustų gamintojos ir technologijų milžinės „Nvidia“ akcijos, iš biržoje prekiaujamų fondų populiariausias buvo 500 didžiausių JAV bendrovių apimantis „Vanguard S&P 500“ indeksas, iš Europos bendrovių – Vokietijos baterijų gamintojos „Varta AG“ akcijos. Panašios tendencijos ir tarp kitų europiečių.

Investavimo paslaugas Europos ekonominėje erdvėje teikiančios „Revolut Securities Europe“ vadovas Rolandas Juteika sako, kad beprecedentis jaunosios kartos aktyvumas investuojant žymi didelį pokytį visame finansų pasaulyje. „Įsitraukusiai jaunajai kartai sėkmingai žengti žingsnius investavimo pasaulyje padeda mokomieji kursai, testai, personalizuoti įspėjimai, analitika bei automatizuoti sprendimai, tokie kaip „robo“ konsultantas“, – sako R.Juteika.

Kaip niekad aktyvūs jaunuoliai, nebijantys rizikos

Kartu su globalia duomenų bendrove „Dynata“ 14-oje Europos šalių atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, kad būtent tarp 18-24 m. jaunimo buvo mažiausiai visai neinvestuojančių: Europos vidurkis siekė 33 proc., o Lietuvos – 45 proc. Didesnio amžiaus grupėse visai neinvestuojančių buvo bent pusė arba daugiau.

Jaunimas taip pat sakė yra labiau linkęs rizikuoti: 9 proc. Z kartos atstovų sakė, kad yra linkę rizikuoti, nes iš savo investicijų nori gauti kuo daugiau naudos, kai tokį atsakymą gerokai rečiau rinkosi vyresni respondentai.

Apklausa taip pat parodė, kad tiek europiečiams, tiek jauniems lietuviams renkantis investavimo platformą svarbiausi yra kuo mažesni bei aiškūs, skaidriai iškomunikuoti su investavimu susiję mokesčiai. Vyresniems investuotojams svarbiau buvo tai, kad paslaugas teiktų gerai žinomas, patikimas paslaugos teikėjas. Jaunajai 18-24 m. kartai taip pat buvo svarbiau nei vyresniems tai, kad investuoti būtų patogu mobiliuoju telefonu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas