Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV artėja prie susitarimo su Kanada ir Meksika dėl metalų importo muitų

Jungtinėms Valstijoms beveik pavyko išspręsti nesutarimus su Meksika ir Kanada dėl metalų importo muitų, trečiadienį pranešė JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas. Dideli JAV muitai plienui ir aliuminiui, kuriuos Vašingtonas įvedė praėjusiais metais nacionalinio saugumo sumetimais, tapo svarbia kliūtimi ratifikuojant naująjį Šiaurės Amerikos prekybos susitarimą, dėl kurio pernai derėjosi visos trys šalys.
JAV doleris
JAV doleris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį kalbėdamas Senate, S.Mnuchinas taip pat pareiškė besitikintis, kad JAV derybininkai grįš į Pekiną pratęsti sustojusių derybų, kuriomis siekiama išspręsti JAV ir Kinijos prekybos konfliktą.

„Manau, kad beveik pasiekėme susitarimą su Meksika ir Kanada“, – pareiškė S.Mnuchinas, kalbėdamas apie Iždo departamento biudžetą.

JAV įstatymų leidėjai taip pat priešinasi balsavimui dėl naujojo JAV, Meksikos ir Kanados susitarimo, kol galioja muitai Meksikai ir Kanadai, kurios tradiciškai yra svarbiausios Jungtinių Valstijų plieno ir aliuminio tiekėjos.

Visgi panešama, kad JAV pareigūnai siekia įtikinti Meksiką ir Otavą sutikti su eksporto kvotomis mainais už metalų importo muitų panaikinimą.

S.Mnuchinas trečiadienį sakė, kad greičiausiai netrukus bus pasiektas susitarimas šiuo klausimu.

„Kalbėjausi su finansų ministrais, – pranešė S.Mnuchinas. – Galiu patikinti, kad tai yra mūsų prioritetas.“

Kartu su JAV prekybos atstovu Robertu Lighthizeriu, S.Mnuchinas vadovavo JAV delegacijai vienuolikoje prekybos derybos ratų, kuriais buvo siekiama išspręsti JAV ir Kinijos prekybos konfliktą.

Visgi praėjusią savaitę karo veiksmai buvo atnaujinti, kai Jungtinės Valstijos apkaltino Kiniją atsisakius pagrindinių įsipareigojimų, jau prisiimtų derybų metu, o JAV prezidentas Donaldas Trumpas daugiau nei dvigubai padidino importo muitus 200 mlrd. JAV dolerių vertės prekėms iš Kinijos.

Kinija pirmadienį atsakė tuo pačiu, padidindama muitus 60 mlrd. JAV dolerių vertės eksportui iš JAV.

„Manau, kad susitikimas su vicepremjeru buvo konstruktyvus“, – trečiadienį pranešė įstatymų leidėjams S.Mnuchinas, kalbėdamas apie praėjusios savaitės susitikimą su Kinijos vyriausiuoju prekybos derybininku Liu He.

„Dar reikia daug ką nuveikti, – pridūrė S.Mnuchinas. – Kaip jau minėjau, tikėtina, kad artimiausioje ateityje vyksime į Pekiną pratęsti diskusijų ir manau, kad prezidentas D.Trumpas tikisi susitikti su Kinijos prezidentu didžiojo dvidešimtuko susitikimo metu birželio pabaigoje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas