Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV centrinis bankas trečią kartą šiemet pakėlė bazines palūkanas

JAV Federalinio rezervo sistema (FSR) trečiadienį po dvi dienas trukusio posėdžio paskelbė trečią kartą šiemet kelianti bazines palūkanų normas. Kaip ir buvo prognozuota, palūkanos pakeltos 25 baziniais punktais ir nuo šiol siekia 2-2,25 procento, o savo pinigų politikos pranešime bankas patvirtino planus išlaikyti laipsnišką palūkanų kėlimą.
JAV doleriai
JAV doleriai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Palūkanos

Paskutinį kartą bazines palūkanas prieš FSR kėlė birželį, o per rugpjūčio pradžioje vykusį posėdį nuo palūkanų kėlimo buvo susilaikyta. Taip pat manoma, kad bazines palūkanas JAV centrinis bankas šiemet kels dar kartą, per gruodžio mėnesio posėdį.

Svarbu yra ir tai, kad FSR iš savo pranešimo panaikino ilgus metus naudotą žodį, nusakantį banko politiką – „pritaikomoji“. Atsisakydama tokios kalbos, FSR gana aiškiai užsimena apie tolesnius planus kelti bazines palūkanas.

Manoma, kad FSR „neutralių palūkanų“ ribą – kuomet bazinė palūkanų norma nei skatina, nei apriboja ekonomikos augimą – laiko ties 2,9 proc. Ši riba bus pasiekta tuo atveju, jei FSR dar kartą palūkanas kels šiemet ir bent du kartus kitąmet.

Dėl JAV ekonomikos perspektyvų, virš kurių šešėlį meta prezidento Donaldo Trumpo prekybos karai, ekonomistai kol kas nesutaria, kiek kartų palūkanos bus keliamos kitąmet. Prognozės svyruoja nuo dviejų iki keturių bazinių palūkanų kėlimų 2019-aisiais. FSR atnaujintose prognozėse teigia, kad palūkanas kitais metais planuojama kelti tris kartus.

Pats J.Powellas kol kas viešumoje vengia kategoriškų išvadų apie prekybos karus. FSR pirmininkas svarstė, kad nors muitų įvedinėjimai prekybos partneriams iš esmės yra žalinga praktika, jie gali būti naudingi tuo atveju, jei galiausiai privers Kiniją liberalizuoti savo prekybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas