Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV doleris užleidžia pasaulio valiutos lyderio poziciją?

Smunkant besivystančių rinkų valiutų kursams, įskaitant Rusijos rublį, Maskva ir Ankara tikina norinti atsiriboti nuo tarptautinių valiutų. DW verslo žurnalistas Larsas Halteris nagrinėja, ar tokie pažadai gali būti pagrįsti.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Jeigu valiutos stabilumas yra susijęs su pasitikėjimu, to negalėtume pasakyti apie JAV dolerį. Šiuo metu Vašingtone JAV prezidentas Donaldas Trumpas atrodo užsiėmęs kova su likusiu pasauliu.

D.Trumpo administracija pradėjo prekybinį konfliktą su Kinija ir kitomis šalimis didindama muitų tarifus ir vykdydama protekcionizmo politiką.

Pastarosiomis savaitėmis D.Trumpas palaiko įtemptus ryšius su Rusija ir Kinija. Abiejų šalių valiutų kursams pasiekus nebūtas žemumas, Maskva ir Ankara pradėjo abejoti JAV dolerio dominuojančiu vaidmeniu pasaulio rinkoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas

JAV dolerio dominavimas

Pasaulinėje rinkoje JAV doleris dominuoti pradėjo dar 1945 metais ir dominuoja iki šiol. Pasak Tarptautinio valiutos fondo, maždaug 62 proc. pasaulio valiutos atsargų laikomi JAV doleriais. Tuo tarpu eurais – apie 20 proc. Po to seka Japonijos jena ir svaras sterlingų, kurie sudaro mažiau nei 5 proc.

Maždaug 62 proc. pasaulio valiutos atsargų laikomi JAV doleriais. Tuo tarpu eurais apie 20 proc., – informuoja Tarptautinis valiutos fondas.

Maždaug 85 proc. visų pasaulio sandorių taip pat įvykdomi doleriais.

Saugi investicija?

JAV dolerio likvidavimas gali atrodyti patraukliai investuotojams, kurie jį laiko saugiai, nes valiuta gali būti parduodama labai greitai.

Kartais tai gali sukelti keistas situacijas. Pavyzdžiui, kai investuotojai susiduria su ekonominiais sunkumais, jie linksta prie JAV dolerio, nors didžiausios grėsmės pasaulio ekonomikai kyla iš JAV.

Panašiai vyko ir per didžiąją dalį 2007-2008 m. vykusios finansų krizės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV doleriai
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV doleriai

Ekonomistas Barry's Eichengreenas tai apibūdina kaip piktavališką JAV privilegiją. Tačiau jis nemato alternatyvos. Taip yra todėl, kad didžiausi potencialūs konkurentai, galintys pakeisti JAV dolerį, yra euras ir Kinijos juanis, kurie turi savų problemų. Ekonomistas mano, kad euras yra valiuta be valstybės, o Kinijos juanis – valiuta, kurioje per daug valstybės.

Euras yra valiuta be valstybės, o Kinijos juanis – valiuta, kurioje per daug valstybės, – teigė ekonomistas.

Kitaip tariant, eurui susidūrus su problemomis, nebus kam jo palaikyti ir užtikrinti finansinio stabilumo. Tuo tarpu Kinijos juanį kontroliuoja Pekino politinė vadovybė, o ne rinkos jėgos.

JAV doleris toliau dominuos

Kalbant apie D.Trumpo retoriką apie valiutas, joje sunku rasti nuoseklumo. Jis nuolatos apkaltina kitas valstybes, tarkime, Kiniją, manipuliavimu valiuta, tačiau ir pats bent jau savo „Twitter“ įrašais siekia padaryti įtaką pinigų politikai.

Niekas nenori pernelyg pasitikėti D.Trumpo ekonomine politika. Jo veiksmai pernelyg dažnai prieštarauja jo retorikai. D.Trumpas kalba apie didelius prekybinius susitarimus, tačiau nė vienas iš jo pažadėtų naujų sandorių neįvyko. Prekybos ginčas su Kinija, neapibrėžtas santykis su Rusija ir ginčas su Turkija, dėl kurio lira žlunga. Esant dabartinei ekonominei situacijai, doleris neatrodo labai saugus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atsiskaitymas Rusijos rubliais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atsiskaitymas Rusijos rubliais

Atsižvelgiant į kontekstą kyla klausimas – kokia valiuta galėtų pakeisti dolerį?

Turkija ir Rusija paskelbė, kad nori tarptautinius mokėjimus atlikti nacionaline valiuta ir išvengti JAV dolerio.

Pasak kai kurių ekspertų, jei kitos šalys sutiks, JAV doleris gali tapti mažiau dominuojančia valiuta ateityje. Vis dėl to, JAV doleris greičiausiai išliks stipriausia tarptautine valiuta tol, kol JAV pasitikės didžioji dalis investuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas