Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV FRS nepakeitė bazinių palūkanų, davė suprasti, kad kitąmet jos gali būti sumažintos

JAV Federalinio rezervo sistema (FRS) trečiadienį trečiame posėdyje iš eilės nusprendė nekeisti bazinių palūkanų normų, kurios šiuo metu yra didžiausios per 22 metus, tačiau davė suprasti, kad kitais metais tikisi tris kartus jas sumažinti.
SAUL LOEB / AFP
SAUL LOEB / AFP

Žodžiai „bet kokio“, kurių nebuvo lapkričio mėnesį priimtame sprendime, buvo įtraukti kaip „pripažinimas, kad, mūsų nuomone, greičiausiai esame pasiekę arba netoli didžiausios šio ciklo palūkanų normos“, žurnalistams pareiškė FRS vadovas Jerome Powellas.

Jis pridūrė, kad pinigų politikos formuotojai aptarė, kada FRS būtų „tinkama“ pradėti mažinti palūkanų normas, tačiau atsisakė atmesti dar vieno palūkanų normų padidinimo galimybę.

Po FRS sprendimo paskelbimo Volstrito akcijų indeksai sparčiai patraukė aukštyn, o „Dow Jones Industrial Average“ užbaigė prekybos sesiją rekordiškai aukštame lygyje.

Ši FRS pozicija rodo, kad JAV centrinis bankas tęsia savo ilgalaikę kovą, kuria jis siekia sulėtinti infliaciją, kad ji artėtų prie ilgalaikio 2 proc. tikslo.

„FRS mano, kad jau gana didinti palūkanų normas, ir labiau nei anksčiau baiminasi, kad gali persistengti jas didindama“, – po sprendimo dėl palūkanų normų paskelbtame komentare parašė KPMG vyriausioji ekonomistė Diane Swonk.

„Po beveik dvejus metus trukusio spartaus pinigų politikos griežtinimo laikotarpio perėjimas prie palūkanų normų mažinimo kitais metais atrodo labiausiai tikėtinas“, – komentare klientams pažymėjo banko „Wells Fargo“ ekonomistai.

FRS, turinti dvejopus įgaliojimus – kovoti su infliacija ir nedarbu, – yra pirmasis iš didžiųjų centrinių bankų, šią savaitę paskelbsiančių savo sprendimą dėl palūkanų normų.

Ketvirtadienį savo sprendimus dėl palūkanų normų paskelbs Europos Centrinis Bankas (ECB) ir Anglijos bankas, kurie, tikėtina, taip pat nepakeis normų, atsižvelgę į mažėjančią infliaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas