Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prekybos deficitas 2021 metus baigė prognozes viršijusiu prieaugiu

JAV prekybos deficitas 2021-aisiais smarkiai išaugo, o metai baigėsi nedideliu, tačiau netikėtu deficito prieaugiu, importui vėl viršijus eksportą, rodo antradienį paskelbti vyriausybės duomenys.
Doleriai
Doleriai / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Prekybos departamento teigimu, gruodžio mėnesį prekybos deficitas ūgtelėjo 1,8 proc. iki 80,7 mlrd. JAV dolerių, palyginti su į viršų patikslintu lapkričio mėnesio 79,3 mlrd. JAV dolerių rodikliu, o skaičius priartėjo prie 2021 metų rugsėjį fiksuoto rekordinio 80,8 mlrd. JAV dolerių prekybos deficito lygio.

Analitikai nesitikėjo tokio mėnesinio prieaugio, prognozuodami 83 mlrd. JAV dolerių deficitą.

Duomenys rodo, kad prekybos deficitas nuo 2020 metų padidėjo beveik 15 mlrd. JAV dolerių ir labai nutolo nuo 41,6 mlrd. JAV dolerių rodiklio, fiksuoto iki prasidedant pandemijai.

„Mažai tikėtina, kad pandemijos metu augęs prekybos deficitas pradės mažėti, kol pandemija nebus tvariai suvaldyta šalies viduje ir užsienyje“, – mano „Oxford Economics“ analitikas Mahiras Rasheedas.

„Tačiau tikimės, kad palaipsniui atsigaunantis augimas ir stiprėjantis paslaugų aktyvumas šiemet paskatins eksporto augimą, o importo paklausa mažės,“ – pridūrė jis.

Eksportas gruodį padidėjo 3,4 mlrd. JAV dolerių, tuo metu importas išaugo 4,8 mlrd. JAV dolerių.

Vartojimo prekių eksportas išaugo 1,2 mlrd. JAV dolerių, iš kurių didžioji dalis buvo farmaciniai preparatai, o maisto, pašarų ir gėrimų eksportas sumažėjo 1,1 mlrd. JAV dolerių.

Remiantis duomenimis, didžiausią paslaugų eksporto dalį sudarė pervežimai ir kelionių eksportas.

Kalbant apie importą, vartojimo prekių įvežta už 5,2 mlrd. JAV dolerių daugiau, automobilių ir jų dalių – 2,4 mlrd. JAV dolerių daugiau, gamybos priemonių – 2,3 mlrd. JAV dolerių daugiau, o pramonės prekių importas sumažėjo 3,2 mlrd. JAV dolerių.

Ataskaitoje teigiama, kad iš viso 2021 metais eksportas išaugo 394,1 mlrd. JAV dolerių, o importas – 576,5 mlrd. JAV dolerių, stiprėjant JAV prekių deficitui ir mažėjant paslaugų pertekliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas