Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV Senatas patvirtino investicijų į technologijas įstatymo projektą

JAV Senatas antradienį patvirtino didžiulės apimties pramonės politikos įstatymo projektą, skirtą atsverti didėjančias ekonomines grėsmes, kurias kelia varžovė Kinija.
JAV Senatas
JAV Senatas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įstatymo projekte, sulaukusiame abiejų partijų atstovų pritarimo, numatyta skirti daugiau nei 170 mlrd. JAV dolerių moksliniams tyrimams ir plėtrai.

Abiem JAV politinėms partijoms vis labiau nerimaujant dėl ​​Kinijos konkurencijos, priemonei pritarta santykiu 68–32.

Tai buvo vienas reikšmingiausių dviejų partijų susitarimų Kongrese nuo tada, kai prezidentas Joe Bidenas pradėjo eiti pareigas sausio mėnesį.

Tai taip pat reiškia didžiausias planuojamas investicijas į mokslinius tyrimus ir technologines naujoves „per kelias kartas“, teigė Senato daugumos lyderis demokratas Chuckas Schumeris.

Dabar įstatymo projektas bus pateiktas Atstovų Rūmų svarstymui, kurie anksčiau buvo patvirtinę kitą jo versiją.

Prieš pateikiant projektą Baltiesiems rūmams, abi versijos turės būti suderintos viename dokumente.

J.Bideno teigimu, jį „teigiamai nuteikė“ Senatas sprendimas patvirtinti Naujovių ir konkurencijos įstatymą.

„Mes dalyvaujame varžybose, kurių tikslas – „laimėti“ XXI amžių, o starto pistoletas jau yra iššautas“, – kalbėjo J.Bidenas.

„Kadangi kitos šalys ir toliau investuoja į savo tyrimus ir plėtrą, mes negalime rizikuoti atsilikti. Amerika turi išlaikyti savo, kaip novatoriškiausios ir produktyviausios valstybės Žemėje, poziciją“, – kalbėjo jis.

Paketas, kurio pagrindinė nuostata skirta puslaidininkių trūkumo problemai spręsti, šiais metais jau sulėtinusios automobilių gamybą JAV, padės JAV pramonei sustiprinti savo pajėgumus ir patobulinti technologijas.

Jungtinėms Valstijoms yra labai svarbu neleisti Pekinui išsiveržti į priekį, dviem didžiosioms valstybėms nenuilstamai varžantis technologinių naujovių srityje.

„Šiandien Senatas žengė labai svarbų dvišalį žingsnį į priekį, kad atliktume investicijas, kurių mums reikia, ir galėtume tęsti Amerikos, kaip pasaulinės inovacijų lyderės, palikimą“, – sakoma JAV prekybos sekretorės Ginos Raimondo pranešime, kuriame pasveikintas sprendimas patvirtinti įstatymo projektą.

„Šis finansavimas nėra susijęs tik su dabartinio puslaidininkių mikroschemų trūkumo šalinimu, tai yra ilgalaikės investicijos“, – teigė ji.

„Pasinaudoti galimybėmis“

Ch.Schumeris šią priemonę pavadino „vienu iš svarbiausių sprendimų, kuriuos šie rūmai priėmė per labai ilgą laiką – tai pareiškimas apie tikėjimą Amerikos sugebėjimu pasinaudoti XXI amžiaus galimybėmis“.

Įstatymo projektu siekiama atkreipti dėmesį į kelias technologines sritis, kuriose JAV atsilieka nuo varžovės Kinijos.

Įstatymo projekte 52 mlrd. JAV dolerių numatyti anksčiau patvirtinto planui padidinti puslaidininkių gamybą šalyje finansavimui.

Be to, jame leidžiama per penkerius metus skirti 120 mlrd. JAV dolerių Nacionalinio mokslo fondo veiklai, siekiant skatinti prioritetines sritis, įskaitant mokslinius tyrimus ir plėtrą tokiose pagrindinėse srityse kaip dirbtinis intelektas (DI) ir kvantinis mokslas.

Taip pat bus sustiprinti ryšiai tarp privačių įmonių ir mokslinių tyrimų universitetų.

„Tai yra galimybė Jungtinėms Valstijoms suduoti atsakomąjį smūgį nesąžiningai konkurencijai, kurią matome iš komunistinės Kinijos pusės“, – kalbėjo vienas pagrindinių įstatymo projekto rėmėjų, respublikonų senatorius Rogeris Wickeris.

Priklausomai nuo to, kuriai šaliais pavyks padaryti šuolį plėtojant tokias technologijas kaip dirbtinis intelektas, robotika ir kvantinis skaičiavimas, tokia šalis formuos naujovių įvaizdį pagal savo santvarką, pridūrė Ch. Schumeris, prieš išsakydamos kritikos Kinijos prezidento Xi Jinpingo adresu.

„Ar mes norime, kad šių technologijų įvaizdis būtų demokratiškas įvaizdis, iš mažosios D? O gal mes norime, kad tai būtų autoritarinis įvaizdis, kurį prezidentas Xi norėtų primesti pasauliui?“, – klausė Ch.Schumeris.

Senato teisės aktų santraukoje pažymima, kad Kinija „agresyviai investuoja daugiau nei 150 mlrd. JAV dolerių“ į puslaidininkių gamybą, siekdama kontroliuoti pažangias technologijas.

Nors aukšto rango respublikonų senatorius Mitchas McConnellas pabrėžė, kad priemonė liko „neišsami“, vis dėlto dauguma senatorių jai pritarė.

Šis sutarimas rodo, kad JAV konkurencija su Kinija yra vienas iš nedaugelio klausimų, galinčių suartinti dažnai nesutariančius respublikonus ir demokratus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas