Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Senatas pritarė J.Powello paskyrimui antrai kadencijai centrinio banko vadovo poste

JAV Senatas ketvirtadienį pritarė Jerome‘o Powello paskyrimui antrai kadencijai Federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovo poste.
Jerome'as Powellas
Jerome'as Powellas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Balsavimas – už J.Powello paskyrimą antrai kadencijai balsavo 80 senatorių, o dar 19 balsavo prieš – įvyko tuo metu, kai infliacija, kurią, be kita ko, pakurstė konfliktas Ukrainoje ir dėl jo paskelbtos sankcijos Rusijai, taip pat Kinijoje dėl COVID-19 skelbiami karantinai, dėl kurių gali dar labiau sutrikti pasaulinių tiekimo grandinių veikimas, pasiekė aukščiausią per keturis dešimtmečius lygį.

Pirmoji J.Powello ketverių metų kadencija oficialiai baigėsi vasario 4 dieną, tačiau jis ir toliau vadovavo JAV centriniam bankui.

Jo paskyrimas antrai kadencijai buvo užvilkintas dėl kovos dėl Lisos Cook paskyrimo į FRS valdybą. Jos kandidatūrai galiausiai buvo pritarta šį antradienį, nors už ją balsavo tik demokratai, ir ji tapo pirmąja juodaode moterimi, paskirta į tokį postą.

JAV prezidentas Joe Bidenas, kurio populiarumas dėl sparčiai kylančios infliacijos ir rekordinių degalų kainų kiek išblėso, ne kartą sakė, kad kova su infliacija visų pirma yra centrinio banko užduotis.

„Džiaugiuosi, kad Senatas žengė žingsnį į priekį įgyvendinant mano darbotvarkę dėl infliacijos suvaldymo ir patvirtino mano kandidatus į svarbius FRS postus“, – pareiškė jis po balsavimo.

J.Powellas, kuris prie FRS valdybos prisijungė dar 2012 metais, vadovavo JAV centriniam bankui tuo metu, kai jis pandemijos pradžioje 2020 metų kovą sumažino bazinę palūkanų normą iki nulio ir įliejo į finansų sistemą milijardus JAV dolerių, siekdamas užkirsti kelią dideliam ūkio nuosmukiui.

Dabar jis prižiūri pastangas sumažinti kainų spaudimą, darantį neigiamą poveikį amerikiečių šeimoms.

FRS praėjusią savaitę padidino bazinę palūkanų normą labiausiai nuo 2000 metų ir davė suprasti, kad artimiausiais mėnesiais ši norma 50 bazinių punktų gali būti padidinta dar bent kartą ar du.

J.Powellui ir FRS tenka nelengva užduotis – pažaboti infliaciją nenugramzdinant JAV ekonomikos į recesiją. Tačiau jis yra sakęs esąs tikras, kad ekonomika yra pakankamai stipri ir galės atlaikyti griežtesnę pinigų politiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai