Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV užsienio prekybos deficitas liepą sumenko iki mažiausio per devynius mėnesius

JAV užsienio prekybos deficitas liepą, palyginti su ankstesniu mėnesiu, sumažėjo 12,7 proc. iki 70,65 mlrd. dolerių ir buvo mažiausias nuo pernai spalio, rodo Prekybos departamento paskelbti duomenys.
Doleriai
Doleriai / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Kita vertus, eksportas augo kukliai, o prekybos deficito kritimą suformavo importo nuosmukis, kurį lėmė sumenkęs amerikiečių poreikis užsienietiškoms prekėms, taip pat sustiprėjęs JAV doleris.

JAV eksportas per mėnesį padidėjo 0,2 proc. iki rekordinės vertės – 259,29 mlrd. dolerių, sumažėjus prekių tiekimui ir išaugus paslaugų poreikiui, o importas susitraukė 2,9 proc. iki 329,94 mlrd. dolerių, kritus vartojimo prekių siuntų apimtims, o šio nuosmukio nepavyko kompensuoti augusiam automobilių ir jų dalių pirkimui iš užsienio.

Pastaraisiais mėnesiais JAV kompanijos skubėjo papildyti išsekusius prekių sandėlius, tačiau aukšta infliacija kėlė nerimą, kad vartotojai atsitrauks, todėl importuotojai tapo atsargesni.

Federaliniai rezervai (JAV centrinis bankas) agresyviai didina palūkanų normas, siekdami sumažinti paklausą bei sutramdyti išaugusią infliaciją, tuo tarpu dauguma šalies namų ūkio priversti skirti didesnę pajamų dalį pagrindinėms prekėms.

Dėl didesnių bazinių palūkanų normų sustiprėjo doleris, todėl amerikietiškos prekės santykinai pabrango, o tai smukdo i eksporto apimtis, tačiau kol kas tikėtina, kad tai didžiausios pasaulio ekonomikos augimo nestabdys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas