Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV valstijos galės pratęsti nedarbo išmokų programas, numatytas užbaigti rugsėjo mėnesį

JAV prezidento Joe Bideno administracija praėjusią savaitę paskelbė apie žingsnius, kurie leis JAV valstijoms pratęsti nedarbo išmokų programas, šaliai toliau grumiantis su naująja COVID-19 delta atmaina, nepaisant to, jog duomenys rodo, kad prašymų dėl nedarbo išmokos skaičius mažėjo ketvirtą savaitę iš eilės.
Niujorkas
Niujorkas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pernai prasidėjus COVID-19, JAV Kongresas patvirtino didžiulės apimties nedarbo išmokų programas, kurios vėliau buvo pratęstos iki šių metų rugsėjo pradžios.

Dabar nuspręsta, kad valstijos dar galės panaudoti lėšas, likusias nuo kovo mėnesį patvirtintos 1,9 trln. JAV dolerių vertės JAV gelbėjimo plano, kad galėtų pratęsti kai kurias bedarbių paramos programas, pranešė Iždo sekretorė Janet Yellen ir Darbo sekretorius Marty Walshas.

„Kai kuriose valstijose gali būti prasminga bedarbiams ir toliau gauti papildomą pagalbą ilgesnį laiką, taip tų valstijų gyventojams suteikiant daugiau laiko susirasti darbus vietovėse, kuriose nedarbo lygis išlieka didelis“, – teigė pareigūnai.

Pandemijos metu pagalba buvo teikiama ilgalaikiams bedarbiams ir laisvai samdomiems darbuotojams, kurie paprastai negalėtų gauti reguliarių valstybės išmokų, tačiau daugelis valstijų jau nutraukė paramos programas, sulaukusios kritikos, kad žmonės tokiu būdu skatinami nedirbti, nors darbdaviai skundžiasi negalintys rasti reikiamų darbuotojų.

Jungtinėse Valstijose nedarbo lygis liepą sumažėjo iki 5,4 proc., palyginti su 14,8 proc. praėjusių metų balandį, įsisiūbavus pandemijai.

Praėjusią savaitę naujų prašymų dėl išmokų skaičius sumažėjo iki žemiausio lygio nuo pandemijos pradžios, ketvirtadienį pranešė JAV darbo departamentas.

Rugpjūčio 14 dieną pasibaigusią savaitę naujų prašymų dėl nedarbo išmokų skaičius sumažėjo iki 348 tūkst., remiantis pagal sezoniškumą pakoreguotais duomenimis, ir buvo 29 tūkst. mažesnis nei ankstesnę savaitę bei mažesnis, nei prognozavo analitikai.

Visgi daugiau nei 11,7 mln. žmonių liepos 31 dieną dar buvo mokamos nedarbo išmokos pagal visas paramos programas.

J.Bidenas, sulaukęs aštrios kritikos dėl to, kaip jis vadovauja JAV pasitraukimui iš Afganistano, džiaugėsi mažėjančiu bedarbių skaičiumi ir paaiškino šį pasiekimą jo pasiūlyta ekonomikos skatinimo politika.

Pagal Amerikos gelbėjimo planą, 350 mlrd. JAV dolerių buvo skirta valstijoms ir savivaldos institucijoms. Pasak M.Walsho ir J.Yellen, šios lėšos gali būti naudojamos tęsti programas, skirtas ilgalaikiams bedarbiams ir laisvai samdomiems darbuotojams paremti po rugsėjo 6 dienos.

Nėra žinoma, kiek valstijų pasinaudos šiuo pasiūlymu, kadangi maždaug pusė valstijų, kurių daugumą valdo respublikonai, jau nutraukė paramos programas.

Liepos 31 dieną visoje šalyje beveik 4,9 mln. žm

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito