Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV vartotojų kainos vasarį išaugo 7,9 proc. – daugiausia nuo 1982-ųjų

JAV metų infliacija vasarį augo didžiausiu tempu per daugiau nei 40 metų ir, palyginti su analogišku 2021-ųjų mėnesiu, padidėjo 7,9 proc., toliau stabdydama ekonomikos atsigavimą, rodo oficialūs duomenys.
Niujorkas
Niujorkas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Palyginti su sausio mėnesiu, vartotojų kainų indeksas (CPI) pakilo 0,8 proc., pranešė JAV Darbo departamentas.

Rodiklis atitiko prognozes, tačiau vis dėlto esama ženklų, kad kainų kilimas spartėja, skatinamos didėjančių išlaidų benzinui, maistui ir būstui.

Jungtinėse Valstijose pernai kainos sparčiai didėjo šaliai atsigaunant nuo COVID-19 sukeltos krizės, o centrinis bankas šią savaitę pirmą kartą nuo pandemijos pradžios ketina atakuoti infliaciją keldamas palūkanų normas.

Visgi manoma, kad Rusijos invazijos į Ukrainą sukeltas ekonomikos nuosmukis dar labiau padidins vartotojų kainas ir ypač energijos kainas.

6,6 proc. šoktelėjusios benzino kainos lėmė trečdalį mėnesio CPI padidėjimo.

Bendros išlaidos maisto produktams išaugo 1 proc., bakalėjos prekėms – 1,4 procento. Tai yra didžiausias prieaugis abiejose kategorijose nuo 2020 metų balandžio mėnesio.

Paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad būsto išlaidos, tokios kaip išlaidos nuomai, palyginti su sausio mėnesiu, išaugo 0,5 proc., o per pastaruosius 12 mėnesių – 4,7 procento.

Neįtraukiant nepastovių maisto ir energijos kainų, mėnesinis CPI prieaugis vasarį siekė 0,5 proc., šiek tiek mažiau nei sausį. Per 12 mėnesių laikotarpį prieaugis sudarė 6,4 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento